Csúcsforgalom a Vörös Bolygónál

2021.02.24. 17:52

Kína is a Marsra szállás küszöbén áll – leparkolt a szonda

Ideiglenes parkolási pályára állt szerdán a Tienven-1 nevű kínai marsszonda annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban a marsjáró landolhasson a vörös bolygón.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kínai nemzeti űrhatóság bejelentése szerint a szonda három hónapon át tudományos felderítést fog végezni, miközben kamerái és spektrométerei

ellenőrzik az előre kiválasztott leszállóhelyet és az időjárást a landolás előkészítésére.

A parkolási pályának a Marstól legtávolabbi pontja 59 ezer kilométerre, míg a legközelebbi 280 kilométerre van tőle. A szonda két marsi nap alatt tesz meg egy kört a bolygó körül.

At 6:29 am on February 24, 2021, the Tianwen-1 successfully entering the Mars orbit of 280*59000 km , a period of two Mars days. It will operate on this orbit for about three months, and all seven orbiter payloads will be switched on for scientific exploration. pic.twitter.com/xJTQ95Bu4e

A Tienven-1 már 215 napja van úton július 23-i felbocsátása óta, jelenleg 212 millió kilométerre jár a Földtől. A Marsot február 10-én érte el, egy nappal az Egyesült Arab Emírségek marsszondáját követően.

A napelemmel működő, golfkocsi méretű kínai marsjáró

a tervek szerint a talajvízből venne mintákat, egykori mikroszkopikus életformák nyomait keresve.

China's Tianwen-1 probe on Wednesday entered Mars parking orbit after performing an orbital maneuver pic.twitter.com/2Y5JFPCqzT

A kínai űrszonda sikeres landolásával Kína a második ország lehet az Egyesült Államok után, amely űreszközt juttat a Marsra. A NASA Perseverance marsjárója február 18-án landolt a vörös bolygón.

Kína űrkutatási tervei között szerepel továbbá egyebek mellett egy állandó űrállomás kiépítése, egy legénységet szállító űrhajó Holdra juttatása, és egy állandó kutatóbázis kialakítása ugyancsak a Holdon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!