Future Unicorn

2021.02.05. 12:30

Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

Az Oncompass Medicine Hungary munkáját a DigitalEurope rangos Future Unicorn-díjával ismerték el.

Forrás: Shutterstock

A mesterséges intelligenciát is alkalmazó orvosi technológiai startup tavaly már kiérdemelte az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért Gyurós Tibor-díját a daganatos betegek személyre szabott, precíziós onkológiai ellátásához szükséges minden diagnosztikai és informatikai eszközt egy programban elérhetővé tevő megoldásával.

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. RealTime Oncology Treatment Calculator nevű fejlesztése olyan szabályalapú mesterséges intelligencia, amely a cég saját fejlesztésű algoritmusa segítségével dolgozza fel a beteg leleteit. A feldolgozást követően

az algoritmus a beteg daganatában azonosított molekuláris genetikai elváltozások alapján az adott beteg kezelésére releváns, rangsorolt hatóanyag listát állít össze,

ezáltal növeli a rákos betegek esélyét a hatékony kezelésre.

A startup fejlesztését február 4-én a DigitalEurope a 2021-es Future Unicorn-díjjal ismerte el, amelyet a non-profit szervezet éves konferenciájának záróceremóniáján Mariya Gabriel, az Európai Unió innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztosa adott át.

Cecilia Bonefeld-Dahl, a DigitalEurope elnöke szerint a szervezet zsűrije azért ítélte az Oncompass Medicine fejlesztésének a 2021-es díjat, mert a cég úttörő technológiája a jövőben emberi életek ezreit mentheti majd meg. Az, hogy a 2020-as és 2021-es Future Unicorn-díjat is egy MI-megoldásokat alkalmazó egészségügyi fejlesztés nyerte el, jól jelzi, hogy milyen erős az európai egészségtechnológiai szektor.

Az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért tavaly szeptemberben Az év innovációja díjjal ismerte el az onkológiai döntéstámogató eljárását, és az IVSZ jelölte a Future Unicorn-díjra a magyar startupot. Saját országbeli jelöltre az IVSZ nem szavazhatott, a díjat így az európai zsűri döntése alapján ítélték oda a társaságnak.

„Mindössze két éve indítunk magyar startupokat a rangos versenyen, így azt, hogy az Oncompass Medicine elnyerte az idei Future Unicorn-díjat, jól érzékelteti a magyarországi startup ökoszisztéma fejlettségét. A Startup Hungary alapító partnereként a mostani díjat saját sikerünknek is érezzük, és örömmel üdvözöljük a céget az IVSZ tagjai között. Természetesen az IVSZ az elkövetkező években is támogatni fog minden olyan hazai induló vállalkozást, amelynek fejlesztése alkalmas a teljes európai piac meghódítására” – kommentálta a díjat dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!