Járvány

2021.03.25. 18:00

Hamis oltottsági papírt, oltást lehet vásárolni a neten

Van „soron kívüli” Covid-19 vakcina és hamisított védettségi igazolás, amennyit csak a kedves sunnyogó akar.

Forrás: Shutterstock

A „sötét web”-en vakcinákat, vakcina útleveleket és hamis negatív tesztpapírokat is értékesítenek – írja a BBC. Megkérik az árát a bizonytalan forrásból származó – vagy éppen kamu – oltásoknak:

egy adag AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm vagy Johnson & Johnson 500 és 750 dollár közötti összegért kapható.

A hamis oltási bizonyítványokat névtelen kereskedők mintegy 150 dollárért értékesítik.

Illegális hirdetés
Fotó: BBC

A Check Point biztonsági kutatói az első vakcina-hirdetések megjelenése, idén január óta figyelik a hackerek fórumait: azt mondják, hogy az általuk látott illegális reklámok száma ezerkétszázat is meghaladja, számuk triplázódott.

Úgy tűnik, a vakcinák eladói az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból és Oroszországból származnak. A kutatók számos egymással tökéletesen egyező szövegű cirill betűs és angol nyelvű hirdetésre bukkantak.

Az egyik eladó a következő napi szállítást kínál „vészhelyzet esetére, sőt:

„Vásároljon kettőt, a harmadikat ingyen kapja”.

A külföldön dolgozóknak, nyaralást tervezőknek hamis negatív teszteket, vakcinaútlevelet, védettségi igazolást nyújtanak.

Az Egyesült Királyságban már figyelembe veszik a vakcinaútlevelet, melynek birtokosa bejuthat például a sportcsarnokokba. Ismeretes, hogy az EU hasonló engedményeket tervez bevezetni.

Az eladókat nehéz elcsípni, mert gyakorta Bitcoinban, vagy más, nehezen lenyomozható digitális pénzben kell nekik fizetni. Nagy keresletet tapasztalnak a biztonsági kutatók a hamisítványok iránt, holott józan ésszel könnyű belátni, hogy a hackereket a vevők egészségénél jobban érdekli a balekok pénze, netán az átverésekkel kiszedhető sok személyes információ.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!