klasszikusok

2021.03.14. 09:00

Több mint 200 kiállítást szentel az elektronikus zenének a Google

Több mint 200 kiállítást szentel az elektronikus zenének Arts & Culture elnevezésű digitális múzeumában a Google.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Neves múzeumi kurátorok dolgoztak a már elérhető online kiállításokon, amelyek nagy teret szentelnek Berlinnek és Düsseldorfnak, mint az elektronikus zene világfővárosainak. Az utóbbi városból már az 1970-es évekből elindultak pályájukon

az elektronikus zene olyan úttörői, mint a Kraftwerk.

Az online múzeum bemutatja az észak-rajna-vesztfáliai város legendás hanglaboratóriumait, így a Creamcheese-t, Ratinger Hofot és a Slon des Amateurs-t. Sven Väth frankfurti DJ-t a látogatók virtuálisan elkísérhetik Ibizára.

A Music, Makers & Machines elnevezésű projekt létrejöttén több mint 50 archívum, múzeum, gyűjtemény, lemezkiadó dolgozott 15 ország szakértőivel együtt. A látogatók elmerülhetnek az elektronikus zene történetében, és tájékozódhatnak eredetéről, műfajairól, hangszereiről és technológiáiról, híres szintetizátorokat próbálhatnak ki. A virtuális tárlaton több mint 10 ezer fotó, videó, 360 fokos virtuális túra és háromdimenziós modell látható.

A kiállítás az olyan főbb elektronikus zenei műfajokon kívül, mint a dubstep, a grime, a techno vagy a gabber, bemutatja a klubkultúrát is Bristoltól Tel-Avivig.

Bemutatkoznak olyan legendás berlini klubok is, mint a Tresor – melynek bejáratát 3D-másolatban rekonstruálták – vagy a Berghain, a WDR német rádió és tévé pedig megnyitja Karlheinz Stockhausen révén ismertté vált kölni elektronikus zenei stúdióját. A tárlat – mint azt maga a Google közölte – méltatja a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban gyakorlatilag láthatatlanná vált ágazat jelentőségét. Az internetes óriáscég Arts & Culture elnevezésű platformja 10 éve jött létre, és 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének ismeretanyagát gyűjti egybe.

Borítókép: A Kraftwerk Rio de Janeiroban / Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!