Begyűjtött mintákkal

2021.05.10. 12:23

Az élet nyomait is hozhatja a Földre az OSIRIS-REx űrszonda

A NASA űrszondája közép-európai idő szerint este 10 órakor hagyja el a Bennu kisbolygó körüli röppályáját: a visszatérés kezdetét a közösségi médiában élőben fogják közvetíteni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az OSIRIS-REx az első amerikai repülő eszköz, amely egy aszteroidáról gyűjtött mintát.

We arrived, we sampled, and now we say goodbye. On May 10, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#OSIRISREx will fire its main thrusters and start its long journey back to Earth with more than 60 grams of material from asteroid Bennu on-board. #ToBennuAndBack

Join us live as we depart Bennu: https://t.co/1DnxS14Ela pic.twitter.com/G6OwAfaYkZ

— NASA Solar System (@NASASolarSystem) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 6, 2021

Várhatóan 2023 szeptemberére érkezik meg 2,3 milliárd kilométeres útja után a Földre.

Útjára 2016 szeptemberében indult el Cape Canaveralból és két évvel később érkezett meg a kisbolygóra. Azóta keringett a hat méter hosszú és 2100 kilogrammos szonda az aszteroida körül és vizsgálta tudományos eszközeivel és kameráival.

Robotkarjával talajmintát is vett felszínéről.

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek

magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett. A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik.

A NASA szakemberei szerint 1:2700 az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén.

Borítóképünkön a Bennu kisbolygó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!