Kockázatos visszatérés

2021.05.04. 11:53

Nem tudni, hová zuhannak a kínai rakéta maradványai

Bizonytalan, hogy a visszatérő Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta darabjai hol landolnak, de szakértők szerint félő, hogy lakott területre eshetnek.

Vencsang, 2021. április 29. Kínai zászlóval integet egy nõ, miközben kilövik a Hosszú Menetelés 5B nevû rakétát a kínai Hainan szigetén található vencsangi ûrközpontból 2021. április 29-én. A rakéta viszi fel a világûrbe a leendõ állandó ûrállomás fõmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia. Ez egy újabb nagy lépés Kína ûrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentõs eredményt értek el.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Matjaz Tancic

A The Guardian szerint Kína leendő űrállomásának főmodulját feljuttató rakéta ismeretlen helyen fog a földön landolni.

A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia elnevezésű modult a rakéta a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból bocsátotta fel április 29-én. A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre.

Mivel a visszatérés ellenőrizetlen, egyes szakértők attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

This morning's Tianhe altitude plot; the Tianhe space station remains in a 352 x 385 km orbit. The CZ-5B core stage has decayed from an initial 170 x 375 km orbit to 165 x 326 km; drag at perigee causes a reduction of apogee. pic.twitter.com/X0ZQIiEqUE

— Jonathan McDowell (@planet4589) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 3, 2021

Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa felidézte, hogy legutóbb, amikor egy Hosszú Menetelés 5B rakéta visszatért a Földre, a rakéta nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai, hosszú fémrudak több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a visszatérő rakéta hol fog landolni, miután belép a Föld légkörébe, McDowell szerint azonban az a legvalószínűbb, hogy a tengerbe fog zuhanni, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja.

Hozzátette: a rakéta néhány darabja túl fogja élni a visszatérést, aminek hatása egyenértékű azzal,

„mintha egy kisrepülőgép zuhanna le, és 100 mérföldes körzetben szóródna szét”.

McDowell hangsúlyozta, hogy 1990 óta tíz tonnánál nagyobb súlyú űreszközöket nem engednek ellenőrizetlenül visszatérni a Földre. A Hosszú Menetelés 5B azonban mintegy 21 tonna lehet – írja az MTI.

A számítások alapján a rakéta körülbelül május 10-én tér vissza a Földre, de ehhez képest még egy-két napnyi eltérés lehetséges. McDowell szerint amint kiderül, hogy melyik nap érkezik, a szakértők meg tudják jósolni a leszállás idejét egy hatórás időablakon belül.

Az állandó kínai űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely hat hónapig fog ott-tartózkodni.

Borítóképünkön kínai zászlóval integet egy nő, miközben kilövik a Hosszú Menetelés 5B-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!