Saját űrállomásra

2021.06.16. 09:51

Hosszú menetelés a mennyei harmóniához

Csütörtökön a még kialakítás alatt álló űrállomásra indulnak az űrhajósok.

Fotós: -

A Sencsou–12 nevű űrhajó az alábbi képen látható háromtagú legénységet helyi idő szerint csütörtök reggel 9 óra 22 perckor, egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta segítségével juttatja fel a Tienho (Mennyei harmónia) űrállomás központi kabinjához – közölte a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA).

Fotó: Liu Fang / Xinhua /AFP

Az űrhajósok, akik közül ketten már korábbi űrmissziókon is részt vettek, három hónapot töltenek majd az űrállomáson, ahol egyebek mellett javítási és karbantartási munkát végeznek.

Küldetésük a harmadik abból a tizenegyből, amelyek során a tervek szerint a jövő év végéig kiépülhet az űrállomás és felérkezhet a szükséges rakomány, valamint a legénység.

A Tienho központi elemét április 29-én bocsátották fel, kettőt pedig jövőre terveznek felküldeni.

Korábbi beszámolók szerint az űrállomást 15 éven át akarják üzemeltetni, és egyhuzamban akár hat hónapon át is tartózkodhat rajta legénység.

Borítóképünkön a Kínai Központi Televízió (CCTV) adásáról készített felvételen kilövik a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétát 2021. április 29-én. Ez vitte fel a világűrbe a leendő állandó űrállomás főmodulját, a Mennyei Harmóniát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!