Már elindult

2021.07.12. 12:22

Szerdától Magyarországon is van YouTube Shorts

A YouTube új, rövid formátumú videós megoldásával látványos, rövid videókat készíthetünk a mobillal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A YouTube ma bejelentette, hogy Magyarországon is elindult a YouTube Shorts béta verziója; ez a vállalat

új, rövid formátumú videós szolgáltatása, amellyel látványos, rövid videókat lehet mobiltelefonnal készíteni.

A 2020 szeptemberében bejelentett Shorts szolgáltatást a YouTube azóta 26 országra terjesztette ki, és mostantól több mint 100 olyan országban is elérhető lesz majd, ahol a YouTube is jelen van.

Míg a rövid formátumú videók már eddig is megtekinthetők voltak a platformon,

a felhasználók Magyarországon most először férhetnek hozzá a Shorts tartalomkészítő eszközeihez,

amelyek közé tartozik a több videoklip összefűzésére használható multiszegmensű kamera, a zenés videó rögzítését lehetővé tevő funkció, a sebességszabályozó beállítások és még sok minden más.

A felhasználóknak lehetőségük nyílik majd audiomintákat kipróbálni nem csak más Shorts videókból, de a YouTube-on szereplő bármely videóból is – ez világszerte több milliárd videót jelent –, eddig nem látott méretű teret engedve a kreativitásnak. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók a saját ízlésük szerint alakíthatják a YouTube-on szívesen nézett tartalmakat, és új közönséget hódíthatnak meg – akár kedvenc vicceikre reagálva, akár egy alkotó legújabb receptjét kipróbálva, vagy komikus jeleneteket újrajátszva. A tartalomgyártók kezében lesz az ellenőrzés, és akár el is utasíthatják, hogy hosszú videójukat feldolgozzák.

Ezen túlmenően olyan új funkciókat indít a Youtube, mint például:

• Szöveg hozzáadása a videó egyes pontjaihoz

• Automatikus feliratozás a Shorts videókon

• Akár 60 másodperc felvétele a Shorts kamerájával

• Klipek hozzáadása a telefon galériájából a Shorts kamerájával készített felvételekhez

• Alapszűrők hozzáadása a Shorts videók színkorrekciójához, a jövőben még több effekt várható

A zenét illetően, a művészek és a tartalomgyártók részére dalok széles tára áll rendelkezésre, így Shorts videóikban több mint 250 kiadó zeneszámait használhatják, köztük a Universal Music Group kiadói, a Sony Music Entertainment és a Sony Music Publishing, a Warner Music Group és a Warner Chappell Music, a Believe, a Merlin, a Because Music, a Beggars és a Kobalt zenéivel.

Már láthattunk némi előzményt

Kulcsfontosságú, hogy az emberek meg is találják a Shorts videókat és új alkotókat fedezhessenek fel. Ezért már a tartalomgyártó eszközök bejelentése előtt beiktattak egy sort a YouTube kezdőlapján külön a Shorts videóknak.

Az új megtekintési módszerrel a videók között függőlegesen lapozhatunk egyik videóról a másikra, és hozzáadtak egy Shorts fület a mobilalkalmazáshoz, amellyel a felhasználók könnyebben, egyetlen érintéssel nézhetnek Shorts videókat.

Mai nappal a YouTube Shorts lejátszója meghaladta a napi 6,5 milliárd megtekintést világszerte.

A Shorts filmek integrálódnak a felhasználók által már ismert YouTube-ba. Például, ha egy felhasználó egy dal részletét hallja a Shortsban, könnyen megtalálhatja a teljes dalt, megnézheti a klipet, vagy többet megtudhat az előadóról – mindezt a YouTube-on.

A mobilos tartalomkészítők támogatása

A YouTube tartalomkészítők egész nemzedékének segített kreativitásukat vállalkozássá alakítani és következő generációs médiavállalatokká válni. Az utóbbi három év során több mint 30 milliárd dollárt fizetettek ki tartalomkészítők, előadók és médiavállalatok számára.

A Shorts a videók megtekintésének és készítésének új módját jelenti a YouTube-on, és a vállalat

különböző módokat keres a Shorts videók monetizálására és az alkotók tartalomért való jutalmazására,

beleértve a nemrég bejelentett YouTube Shorts Fundot, egy 100 millió dolláros alapot, amelyet 2021-2022 folyamán osztanak szét.

A Shorts béta verziója Magyarországon július 14-én, szerdán válik elérhetővé mindenkinek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!