.hu

2021.08.11. 18:00

Ennyi? Véget érne a domainek szárnyalása?

A járvány időszaka a fokozott online jelenlét mellékhatásaként növekedést hozott a domainek piacán.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Láthatjuk, hogy abban az időszakban, mikor magas volt a regisztrált esetek száma és bizonyos korlátozások léptek fel az életünkben, nem csak mi kezdtünk el többet internetezni – akár a szabadidőnk eltöltéseként, akár hírek után kutatva –, hanem a cégek és egyéb szervezetek is egyre gyakrabban kommunikáltak online, legyen szó a közösségi média jelenlétükről, vagy hírlevelek küldéséről.

Továbbá számtalan weboldal készült és indult el ebben az időszakban az ügyfelekkel, érdeklődőkkel való kapcsolattartás, valamint a tevékenység folytatása, termékek értékesítése vagy szolgáltatásnyújtás céljából.

Egy honlap létrehozásának alapvető feltétele a domain regisztráció, így nem meglepő, hogy a regisztrációs statisztika alakulását nyomon követve következtetni tudunk az új weboldalak létrehozásának tendenciáira. Az elmúlt évek .hu domain regisztrációinak száma látható a Rackhost összesítésében.

Megfigyelhető, hogy 2020-ban, a járványhelyzet márciusi magyarországi indulásától kezdve a domain regisztrációk száma növekedésnek indult, majd a nyári időszakban az enyhítéseket követően újra csökkenni kezdett. Viszont

szeptembertől 2021. márciusig korábban soha nem látott mennyiségű .hu domaint regisztráltak az emberek.

Ezt követően pedig a tavaszi enyhítésekkel, majd a korlátozások teljes feloldásával együtt a domain regisztrációk száma is drasztikusan csökkenni kezdett. A múlt hónapban, azaz 2021. júliusában 7262 .hu domaint regisztráltak, a vizsgált évek legmagasabb adata pedig 2021. januárjában volt, 12733 .hu domain regisztráció.

Az emberek csak a korlátozások idején indítanak tömegesen weboldalakat? A szakértők szerint ősszel érkező negyedik hullámmal együtt újra fellendül a domain piac és a weboldalindítási kedv. Egyáltalán vannak még olyan cégek, akik eddig nem érezték szükségét az online jelenlétnek?

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!