Ország-világ

2021.08.29. 22:00

Hangyák költöznek a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX űrhajója a kísérletekhez garnélarákokat, növényeket, robotkarokat, no és élelmiszert szállít a legénység részére.

This handout image released on April 28, 2021 courtesy of NASA, shows the SpaceX Crew Dragon Endeavour as it approached the International Space Station less than one day after launching from Kennedy Space Center in Florida on April 24, 2021. - The SpaceX Crew-2 astronauts, Commander Shane Kimbrough and pilot Megan McArthur with astronauts Akihiko Hoshide of the Japan Aerospace Exploration Agency and Thomas Pesquet of the European Space Agency, joined the Expedition 65 crew shortly after docking to the Harmony module's forward-facing international docking adapter.

Forrás: NASA / AFP

Fotó: HANDOUT

Hangyákkal, avokádóval és robotkarokkal indult vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai SpaceX vállalat űrhajója.

A szállítmány, amely a tervek szerint hétfőn érkezik meg az ISS-re, a 23. megbízatás, amelyet a SpaceX nem egészen tíz év alatt végzett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számára.

A Dragon teherűrhajót szállító újrahasznosított Falcon rakéta a floridai Kennedy űrrepülőtérről indult, és az első fokozat rövidesen levált és leereszkedett a SpaceX új tengeri platformjára. A Dragon sikeresen földkörüli pályára állt – közölte a NASA.

A Dragon 2170 kilogramm terhet szállít, a kísérletekhez szükséges anyagokat és felszereléseket, valamint friss élelmiszert az űrállomás hétfős legénysége számára.

A Girl Scouts amerikai mozgalom hangyákat, garnélarákokat és növényeket küldött a kísérletekhez, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai lúdfű magot a genetikai kísérletekhez, egy japán start-up cég pedig robotkarokat szállított, amelyeket először az űrállomás belsejében próbálnak majd ki.

Az indítást eredetileg szombatra tervezték, de a rossz időjárási viszonyok miatt vasárnapra halasztották.

A NASA az űrsikló flotta 2011-ben történt leállítása óta veszi igénybe a SpaceX és más amerikai cégek szolgáltatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!