Így megy ez

2021.09.12. 15:00

150 dollárért árul egy Facebook-csoport „igazi” védettségi igazolványokat

Ahol van kereslet, ott van kínálat: elég sokáig tudott működni egy átverős amerikai Facebook-csoport.

Forrás: Shutterstock

Egy, azóta megszűnt Facebook-csoport arra buzdítja a felhasználókat, hogy

„szerezzék be a Covid19 oltási kártyát anélkül, hogy beoltanák magukat, hogy elkerüljék az oltási rendszert”.

Azt állítják, hogy a kártyák „hitelesek, érvényesek és regisztráltak” a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központoknál (CDC) és más országok szervezeteinél.

Pedig a Facebook irányelvei régen tiltják a Covid dezinformáció terjesztését.

Ehhez képest a csoport pár nap alatt közel ezer követőt szerzett, mire letiltották.

A gyors növekedés mutatja, milyen sokan keresnek hamis oltási kártyákat: és árulnak is – vagy legalábbis, mondjuk úgy, kínálnak.

Az oltási kártyák értékesítése, a vevők-eladók száma csillagászati mértékben nő a The Daily Dot szerint, mivel az oltottsági igazolványt egyre gyakrabban kérik.

A múlt hónapban a CBS News arról számolt be, hogy csak a Telegram és a WhatsApp oldalakon az év eleje óta több mint 250%-kal nőtt a hamis oltási kártyákat árusítók száma. A WhatsApp pedig a Facebook titkosított üzenetküldő alkalmazása.

Hazánkban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet minap kiadott figyelmeztetése szerint egy „Covid vakcina digitális tanúsítvány” tárgyú e-mail melléklete tartalmaz vírusos állományt: semmiképp se nyissa meg senki.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!