Egyre nélkülözhetetlenebb

2021.10.30. 06:00

Már programozási alapismeretekből is lehet ECDL-vizsgát tenni

A munkaerőpiac változó igényeire reagálva vezeti be a Neumann Társaság a programozási alapismereteket tartalmazó új ECDL-modulját, amely a világ legnépszerűbb programozási nyelvén, a Pythonon alapul.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A másik újdonság, az Online együttműködés modul keretében a távmunka mellett egyre több irodában is sikeresen alkalmazott internetes kollaborációs platformok kezelését sajátíthatják el az érdeklődők.

2021 novemberétől két hiánypótló modullal bővül a hazai ECDL, vagyis az Európai Számítógép-használói Jogosítvány, az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa, amelyet Magyarországon a Neumann Társaság felügyel és koordinál.

Megismerhető a világ legnépszerűbb programozási nyelve

Az algoritmikus gondolkodás képességének megléte manapság egy sor munkakörben előnyt jelent,

mivel napjainkban nem válik élesen el az alkalmazói és a programozói ismeretek halmaza, a jövőben pedig óriási előnyt jelent a kreatív, kódolói hozzáállás. Ezt felismerve bővül az ECDL a Kódolási alapismeretek moduljával.

Ez a Python programozási nyelven alapul, amely az utóbbi években a világ legnépszerűbb programozási nyelvévé vált, a mintegy két évtizede uralkodó C és Java nyelveket is megelőzve a programozási nyelvek népszerűségének nemzetközi mérőszámaként használt TIOBE-index szerint. Az új modul az algoritmikus gondolkodást fejlesztő gyakorlati feladatokat tartalmaz az algoritmusok tervezésétől egészen a tesztelésig és hibajavításig.

A Python egy könnyen elsajátítható nyelv, amelyet adatelemzési, adatvizualizálási feladatokra éppúgy lehet használni, mint online vagy offline alkalmazások fejlesztésére, illetve akár játékok készítésére is. A Python-nyelv alapjainak ismerete nemcsak IT-s, de pénzügyi és tudományos munkakörökben is előny lehet, az új ECDL modul teljesítésével ezt igazolhatják a vizsgázók.

Elvárás, hogy online is tudjunk kooperálni a kollégákkal

A pandémia alatt egyértelművé vált, hogy iparágtól függetlenül manapság elengedhetetlen a vállalkozásoknál az online kollaborációs eszközök használata. Fontos, hogy a munkatársak

ne csupán hatékonyan tudjanak kommunikálni, de a munkájukhoz használt adatokat is képesek legyenek megosztani a többiekkel,

illetve maguk is hamar megtalálják a keresett adatokat például egy felhőtárhelyen – szakítva az e-mailben küldözgetett fájlverziók elavult gyakorlatával.

Az online együttműködés nemcsak a felhőalapú szolgáltatások használatát jelenti, de azt is, hogy a munkavégzéshez szükséges digitális alkalmazásokat és módszereket egy munkaközösség közösen tudja igénybe venni, hatékony, projektszerű feladatok ellenőrizhető elvégzéséhez is. A legtöbb munkáltatónál lassan követelménnyé válik az online kollaborációra való képesség. Az ehhez nélkülözhetetlen kompetenciák elsajátítása és a szerzett ismeretek bizonyítása válik lehetővé az Online együttműködés modul teljesítésével.

„A programozási alapismeretek elérhetővé tétele fontos mérföldkövet jelent a magyarországi ECDL-képzésben: bevezetésével elsősorban arra reagálunk, hogy már a hazai munkaerőpiacon is igény mutatkozik az hagyományos értelemben vett felhasználói ismeretek mellett az ettől eltérő szemléletre, így az algoritmikus gondolkodás képességére még akkor is, ha valaki nem informatikai fejlesztőként kíván elhelyezkedni” – mondta el Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója az új modulok bevezetése kapcsán.

Mind a programozási alapismeretek, mind az online együttműködési modult a tavaly bevezetett Sophia automatikus vizsgarendszerben lehet teljesíteni. A rendszer az adott kérdéseket, megoldandó feladatokat véletlenszerűen választja ki az adatbázisából, a feladatok teljesítését követően gyakorlatilag azonnal kiértékeli az eredményeket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!