Ne riadjon meg!

2022.01.06. 12:14

Botrányos, magyar nyelvű zsarolólevelek terjednek az interneten

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) ismét riasztást adott ki, miután az elmúlt napokban újból megnövekedett az olyan magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.

Az NKI szerint az üzenetekben azt írják: a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és a felvételen

„az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható”.

A zsaroló azt közli a levél címzettjével, hogy ha nem fizeti ki a kért váltságdíjat, akkor a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi. A váltságdíjként kért pénzösszeg változó, jellemzően 1350 euró.

A kibervédelmi intézet felhívta a figyelmet, hogy a levelek szövegezése alapvetően azonos, a korábbi hasonló zsarolólevelekhez képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő. Ráadásul a zsaroló leveleket az úgynevezett spam-szűrők sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel nem tartalmaznak olyan hivatkozást, amely alapján a szűrő felismerné őket.

Ide kattintva  elérhető egy jellemző példa a zsarolólevelek közül.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!