Kacsint és pislog

2022.01.07. 18:00

Nyomasztóak a Las Vegas-i techszalon emberszerű robotjai (videó)

Finoman szólva is vegyes fogadtatásra találtak a humanoid robotok. Sokan félelmetesnek nevezték őket.

A robotokat fejlesztő techcégek képviselői mindazonáltal egyöntetűen hangsúlyozták: céljuk az emberekre minél inkább hasonlító szerkezetek kifejlesztése.

  
„Az ember felépítése nagyon bonyolult, ezért egy tökéletesen emberszerű robot előállítása szinte lehetetlen. De ha mégis sikerülne, nem félnének tőle, mert azt gondolnák, ő is ember” – mondta az eseményen megjelent újságíróknak Morgan Roe, a brit Engineered Arts vállalat képviselője.

A cég a fenti videón is látható Ameca nevű robotot mutatta be, amely kacsintani és pislogni is képes.


 
A kiállításon a japán TMSUK vállalat is képviseltette magát, egyebek között gyerekre hasonlító robottal is, amely a sajtó szerint meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült: voltak ugyanis, akik félelmetesnek nevezték, ahogyan a robot a szemét forgatja.

Isi Juszuke, a cég képviselője azt mondta, szándékosan látták el a robotot még „síró funkcióval” is, mert szerinte a gép így  jobban hasonlít a valódi gyerekekre. A használati utasítás szerint a „gyerekrobot” rendelkezik több, a gyerekek mozgását szimuláló funkcióval is, és képes hányást imitáló mozdulatokra.


Borítóképünkön a TMSUK gyerekrobotja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!