Teste még nincs

2022.02.18. 18:00

Íme Nikola, az érző(nek tűnő) robotgyermek

Droid „gyereket” hoztak létre japán tudósok: Nikola képes az érzelmek kifejezésére.

A japán RIKEN cég Guardian Robot projektjének kutatói olyan android gyermeket készítettek, amely képes közvetíteni a hat alapvető emberi érzelmet:

öröm, szomorúság, félelem, düh, meglepődés és undor.

A Nikolának hívott, kifejező tekintetű humanoid arca mesterséges izmainak mozgatásával képes az érzelmek teljes spektrumát létrehozni a Frontiers in Psychology cikke szerint. A RIKEN munkatársa, Wataru Sato által vezetett projekt az első alkalom, hogy tesztelték és ellenőrizték az androidok által kifejezett érzelmek hitelességét.

Az arckifejezéseket 29 pneumatikus egység hozza létre, amelyek az arcában lévő mesterséges izmok mozgását vezérlik. További 6 egység a fej és a szemgolyó mozgását irányítja. A kicsiny szerkezetek a légnyomással számos olyan arckifejezést képesek létrehozni – például a szemöldök felhúzását, vagy éppen a szájbiggyesztést –, amelyek a hat emberi alapérzelmet és azok alváltozatait jelenítik meg.

 

Nem minden érzelmet tud még tökéletesen megjeleníteni, mivel Nikola szilikonbőre kevésbé rugalmas, mint a valódi emberi bőr, és nem tud olyan jól ráncokat képezni. Így az olyan érzelmeket, mint az undor, nehezebb rajta azonosítani, mivel az orrát még nem tudja ráncolni.

A RIKEN szerint az olyan androidok, mint Nikola, sikeresen kiválthatnák például a pszichológiai kutatásokban használt, érzelmeket ábrázoló fotókat. Az androidok az emberekkel szemben mindig pontosan a kívánt viselkedést jelenítik meg, így megkönnyíthetik az emberi társas interakciók szigorúan tudományos kutatását.

Nikolának még nincs teste, de fognak építeni neki. A Guardian Robot projekt végső célja egy olyan android megépítése, amely képes segíteni az embereknek, például az egyedül élő, gondozásra szoruló betegeknek. Mivel ezen robotok arca szinte tökéletesen emberi lesz, az idős, vagy bármilyen más oknál fogva segítségre szoruló emberek sokkal könnyebben fogadják el majd őket.

Borítóképünkön Nikola hat alapérzelmet kifejező arca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!