HUNOR-Magyar Űrhajós Program

2022.02.14. 16:47

Száz magyar űrhajós-jelentkező jutott tovább a kiválasztási folyamatban

A jelentkezési határidő lezárásáig, 2022. január 31-ig több mint 240 érvényes pályázat érkezett a HUNOR (Hungarian to Orbit) – Magyar Űrhajós Programra.

Közülük az első értékelést követően 100 jelentkező jutott tovább a kiválasztási folyamat során – közölte Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa hétfőn Budapesten.

Az első szűrön továbbjutott jelentkezők közül 86 férfi és 14 nő, akik már megkezdték az online alkalmassági tesztek kitöltését.

A miniszteri biztos hozzátette: a kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, az ESA űrhajós politikájával (Astronaut Policy) összhangban zajlik, melynek során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre.

   

Ezzel párhuzamosan zajlik a tudományos program kiválasztása, amelynek során több magyar fejlesztésű műszer és tudományos kísérlet beazonosítása történt meg – közölte a miniszteri biztos.

Borítóképünkön a Szojuz-35 űrhajó visszatérő kabinja, amivel Farkas Bertalan visszatért az űrből a 40. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!