Hatalmas várakozások után

2022.03.03. 06:00

Ez az 5G ellátottság valódi helyzete

Az 5G-re való átállás lehet az okostelefon-ipar legnagyobb növekedési hajtóereje az elkövetkező években.

A gyorsabb vezeték nélküli szabvány bevezetése figyelemre méltóan gyors volt – a GSMA, a világ legnagyobb, mobil szolgáltatókat tömörítő és azok érdekképviseletét ellátó egyesületének várakozásai szerint

az 5G-kapcsolatok száma idén eléri az egymilliárdot.

Mégis, az 5G-nek még még bőven van hová növekednie, és évekbe telik, amíg majd megelőzi a 4G-t.

Infographic: The State of 5G | Statista

A GSMA szerint az 5G 2021-ben a globális mobilkapcsolatok 8 százalékát tette ki. S bár 2025-re várhatóan minden negyedik mobilkapcsolat 5G hálózaton lesz, a 4G 2025-ben még mindig dominánsan vezet majd a kapcsolatok 55 százalékával.

 

Amint a GSMA becslései alapján készült fenti ábra mutatja, jelenleg Kína vezeti az 5G-ért folytatott versenyt, a régióban a mobilkapcsolatok 29 százaléka használja az új szabványt. Észak-Amerika jócskán lemaradva a második helyen áll 13 százalékos elfogadással, Európa pedig mindösssze az összes mobilkapcsolat 4 százalékát adja.

 

Bár a Statista világoskék görbéje azt jelzi, hogy 2025-re az 5G lesz az uralkodó szabvány Kínában és Észak-Amerikában, de a világ többi részén várhatóan még akkor is nagymértékben a 4G-re támaszkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!