Holdra készülnek a tajkonauták

2022.05.10. 15:21

A Mennyei hajó dokkolt a Mennyei harmónia űrállomáshoz (videó)

Csatlakozott a harmadikként felbocsátott Tiencsou-4 (Mennyei hajó-4) teherszállító űrhajó kedden a Tienho (Mennyei harmónia) kínai űrállomáshoz. Az űrhajót a Hosszú menetelés rakéta vitte fel.

A mennyi hajó biztosítja a tervek szerint a jövő hónapban érkező legénység ellátását – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A legénység nélküli teherűrhajó pekingi idő szerint 8 óra 54 perckor, számítógépes vezérléssel csatlakozott az űrállomás Tienho nevű központi moduljához. A központi elem 2021 áprilisa óta van az űrben.

A teherszállító űrhajót Hosszú menetelés-7 Y5 típusú rakéta segítségével bocsátották fel. A rakéta 1 óra 56 perckor indult útnak, az űrhajó pedig csaknem 10 perccel ez után levált a rakétáról és a tervezett röppályára állt.

Az előzőleg felküldött, Tiencsou-3-as teherszállító űrhajó még április 20-án levált a központi modul hátsó dokkolójáról, és átcsatlakozott az elülső dokkolóhoz, helyet biztosítva ezzel a Tiencsou-4-nek. A Tienhóhoz a két végén csatlakozó teherszállítókkal együtt az űrállomás hosszúkás alakot vett fel, várva az új legénység érkezését. Az űrállomás előző legénysége a múlt hónapban tért vissza a Földre, hat hónap szolgálat után. A három kínai űrhajós, tajkonauta ezzel a kínai űrkutatás történetében az eddigi leghosszabb időt töltötte az űrben.

A Tiencsou-4 fedélzetén, a korábbi teherűrhajókhoz hasonlóan háromféle szállítmány érkezett az űrállomásra: hat hónapra elegendő ellátmány a három tagú legénységnek, alkatrészek az űrállomás karbantartásához, valamint űrkutatási felszerelések és mintavételhez használt anyagok.

A tervek szerint az űrállomás kiépítését időben befejezik. Ehhez júliusban és októberben laboratóriumoknak helyet biztosító modulokat csatlakoztatnának még az állomás központi eleméhez.

Kína az elmúlt években többmilliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához. 2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el űrszondát a Holdnak távoli oldalára. Tavaly pedig űrszondát küldött a Marsra is.

A saját űrállomás kiépítése mellett Kína 2030-ig tajkonautákat akar küldeni a Holdra.

Borítóképünkön a kínai űrállomás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!