Munkaerőközvetítő platform

2022.06.18. 06:00

Magyar startup megoldása a munkaerőhiányra

A külföldön tanuló magyar fiatalok lehetnek a megoldás az egyre növekvő szakértői munkaerőhiányra Magyarországon egy új magyar startup szerint.

A Hungary Hiring Platform, amelynek alapítói maguk is külföldön tanultak, a külföldön megszerzett tudást hozná haza és integrálná a magyar munkaerőpiacon. A vállalkozás nem csak ismerteti a magyarországi munkalehetőségeket a külföldön tanuló magyar diákoknak, hanem hatékonyan köti össze a kvalifikált munkaerőt kereső magyarországi cégekkel.

A Hungary Hiring alapja egy viselkedéses adattudományon alapuló munkaerőközvetítő platform, amely gyorsan és egyenesen köti össze legtehetségesebb magyar fiatalokat a magyar munkaerőpiaccal. Az innovatív ajánló rendszer a képességekre helyezi a hangsúlyt, amely elősegíti, hogy a cégek megtalálják a pozícióra legalkalmasabb munkakeresőt, a diplomások pedig a hozzájuk illő pozíciót. A platform felépítése lehetővé teszi, hogy a fiatalok és cégek biztonságos környezetben, reklámok és adathalászat nélkül tudják felvenni a kapcsolatot egymással.

A KSH legfrissebb adatai alapján Magyarországon 86 000 betöltetlen munkahely volt 2022 első negyedévében ami 39%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A növekvő munkaerőhiány kiemelten jelentőssé válik olyan szektorokban, ahol szakképzett munkaerő szükséges. Ennek következtében a toborzási csatornák bővítése és a kiválasztási procedúrák idejének csökkentése került előtérbe a legtöbb vállalatnál. Ezt mutatja a HR Radar felmérése is, amelyben a 214 szakember a munkaerő-felvételt és -megtartást identifikálta mint a legfontosabb célkitűzést 2022-ben. Erre a problémára próbál alternatív megoldást biztosítani a Hungary Hiring csapata, akik a külföldön tanuló fiatalokra koncentrálnak.

Pazarlás nem élni ezzel a minőségi humán erővel, amelyben annyi lehetőség rejlik. A külföldön tanuló magyar diákok 84%-a hazatérne a tanulmányai után, csak nem tudja milyen lehetőségek várják itthon. Mi ez a híd kívánunk lenni a munkaerőpiac és a fiatal diplomások között.

–fejtette ki Karagich Bálint, a cég egyik ügyvezető igazgatója.

„Hiszünk abban, hogy a külföldön végzett magyar diákok egyedi tudása és ambíciója, páratlan win-win lehetőségeket biztosít a magyar vállalati szféra és a fiatalok számára egyaránt.”

Új platformukkal a Hungary Hiring csapata nyerte meg a Start Program startup versenyét. A Start Program a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal magyar nyelvű ösztöndíj programja, amely során a csapatok személyre szabott mentorálással és workshopokkal válthatják elképzelésből valósággá az ötletüket. A program végén 19 kezdő vállalkozás mérte össze az ötletét, terveit és tudását, egy egész napos pitch verseny keretein belül, amelyeket egy szakértői zsűri értékelt.

„Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy ne csak a diplomások, hanem az az évente 26-28 ezer hazatérő tapasztalt magyar munkavállaló is a mi platformunkon keresztül tudjon lehetőségeket találni és elhelyezkedni, hiszen ők is hasonló problémákkal küzdenek, mint a diákok.” – mondta Pirityi Soma társigazgató.

A Hungary Hiring csapata szorosan együttműködik a Hungarian Youth Association-nel, a külföldön tanuló magyar fiatalokat képviselő szervezettel. A szervezet jelenleg 7000 diákot fog össze 12 országban, ennek köszönhetően a Hungary Hiring platformjának egyedi elérést biztosít a külföldön tanuló leendő munkavállalók körében.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!