Eurorendszer

2022.07.08. 09:40

A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani

Jól halad az EKB digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani – közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.

Az Európai Központi Bank (EKB) jól halad a digitális euró projektjével, de fontos, hogy ebben a kellő óvatossággal járjon el – mondta Burkhard Balz, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja szerdán Frankfurtban. „Személy szerint azt mondanám, hogy a világ központi bankjainak száz projektje közül az eurorendszer valahol a második negyedben van” – mondta Balz. „Tehát nem állunk rosszul” – tette hozzá.

Balz a német jegybanknál többek között a fizetési műveletek területéért felelős. Tagja emellett az EKB digitális euró projektjét felügyelő magasszintű munkacsoportjának is.

Szerinte a digitális eurót – amennyiben az EKB zöld jelzést ad – 2026 második fele előtt nem vezetik be. „2026 második felében, esetleg egy évvel később, de semmiképpen sem 2026 második fele előtt” – mondta.

Az EKB tavaly ősszel indított egy kétéves tanulmányi szakaszt, hogy meghatározza a közös valuta digitális változatának alapvető jellemzőit. Az EKB 2023 októberében dönt majd arról, hogy zöld jelzést ad-e a digitális euró bevezetésének.

A becslések szerint a döntést követően további három évnek kell eltelnie mire elindul.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!