Mesterséges intelligencia

2022.07.05. 14:52

Egy héttel az elkövetésük előtt megjósolja a bűncselekményeket az MI

Kilencven százalékos pontossággal megmondja, hogy mi fog történni – állítja a Chicagói Egyetem professzora.

Nem varázslat, vannak korlátai... de nagyon jól működik – mondja Ishanu Chattopadhyay professzor az Independentnek a Chicagói Egyetemről. Nemrég mutatták be azt a mesterséges intelligencia (MI) algoritmust, amely 90 százalékos pontossággal képes egy hétre előre megjósolni a bűncselekményeket.

A Chicagói Egyetem kutatói a múltbéli bűnügyi adatok, az útvonalak, a társadalmi szerkezet, a kommunikációs hálózatok együttes felhasználásával hozták létre a modellt, amely 1000 négyzetméteres területeken belül jelzi előre a jövőbeli eseményeket. A technológiát nyolc amerikai nagyvárosban, köztük Chicagóban, Los Angelesben és Philadelphiában mutatták be.

Gyakorlatilag elkészítettük a városok digitális ikertestvérét. Ha kellő számú adattal tápláljuk, akkor megmondja, mi fog történni a jövőben. Vannak korlátai, de részletesen kiértékeltük, és nagyon jól működik

–  állítja Chattopadhyay.

Persze sokunknak eszébe juthat a 2002-es Különvélemény című film, Tom Cruise-zal a főszerepben. A Különvéleményben a rendőrök szintén a jövőbe látnak, így még az elkövetés előtt, előre begyűjtik a bizonyítékokat, letartóztatják a gonosztevőket, mielőbb még bármit is tehetnének. Persze ez csak egy sci-fi: hiba csúszik az amúgy tökéletesnek látszó gépezetbe.

Japánban már régen használnak hasonló technológiát, hogy tájékoztassák a járőröket és a polgárokat azon településrészekről, amelyekben bizonyos időpontokban statisztikailag nagyobb valószínűséggel történnek bűncselekmények.

A technológia ígéretes, de különböző, eddig bevezetett változatai meglehetősen ellentmondásosnak bizonyultak: 

a chicagói rendőrség által 2012-ben bevezetett bűnözési és áldozati kockázati modellről kiderült, hogy hibásan működik a „történelmileg elfogult adatok” használata miatt.

A korábbi erőfeszítések az úgynevezett szeizmikus megközelítésre támaszkodtak, amelyben a bűncselekményeket úgy közelítik meg, mint amelyek „forró pontokon” jelennek meg, s átterjednek a környező területekre. Ezzel szemben a chicagói kutatók a városok összetett társadalmi környezetét, valamint a bűnözés és a rendőri végrehajtás hatásai közötti kapcsolatot is gondosan figyelembe vették.

„A térbeli modellek figyelmen kívül hagyják a város természetes topológiáját” – magyarázza Max Palevskym, a Chicagói Egyetem szociológiaprofesszora, aki részt vett a kutatásban.

Állítása szerint a mostani, mesterséges intelligencia által kalkulált előrejelzés már figyelembe veszi közlekedési hálózatokat, az utcákat, a gyalogutakat, a vonat- és buszvonalakat, az adott időpontban elhaladó forgalmat, a kommunikációs hálózatokat és persze a mikroszintű társadalmi-gazdasági háttereket. Mindezt egységesen, szervesen vizsgálja: így érhető el az említett 90 százalékos előrejelzési pontosság.

A tanulmányt a Nature Human Behaviour tudományos folyóiratban tették közzé.

Borítóképünkön Tom Cruise, Samantha Morton és Steven Spielberg a Különvélemény forgatásán (Fotó: AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!