Elemzői vélemény

2022.07.21. 06:00

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

Mélyrepülés van a kriptopiacon, ami már hónapok óta tart.

Mindez annak fényében, hogy jelenleg a világ gazdasági helyzete sem a legjobb – háború, ellátási nehézségek, tőzsdei zuhanások – nem meglepő. A negatív hatások a kriptopiacon is érződnek: alacsony a bizalom, de nem specifikusan a kriptovilág iránt, hanem a világ gazdasága iránt.

Mi lesz a magyar kriptopiaccal?

A nehézségeket mindenki látja és tapasztalja a saját környezetében. Amikor nagy bankok egy pillanat alatt „eltűnnek”, akkor megérzi mindenki, hogy amit biztonságosnak hitt, nem mindig úgy van. Szakértők szerint ugyanakkor most az építkezés időszaka van, hogy a következő bull-run intervallumban a legjobb eredmények születhessenek. Ekkor jönnek a nagybefektetők bevásárlásai, akik jellemzően olcsón vesznek és drágán adnak el.

Minden egy programozási hibából ered

Kádár Dániel, a Hungarian Vizsla Inu szóvivője szerint jól meghatározható, hogy mely események vezettek a nemzetközi piac gyengüléséhez.

„Ha a kriptopiac esésére szűkítjük, akkor az a Terrával kezdődött. Egy matematikai/ programozási hibának köszönhetően a LUNA token túlnyomtatása történt, ami hirtelen több ezerszeres inflálódást okozott. Ezt követte több hitelező platform, akik a likviditás hiánya miatt a túlzott tőke kiáramlását nem bírták el. Ez hasonlóképpen működik, mint egy banknál. A helyzet viszont továbbra sem javul. Amíg a gazdasági recessziók felé tartunk – háborúk, nyersanyaghiányok, menekültválság, betegségek – addig ezen tényezők a félelemet fokozzák és kisebb lesz befektetési hajlandóság, el tud uralkodni a pánik” – mondta Kádár Dániel, aki szerint most nem fenyeget a 2008-as gazdasági összeomlás, amikor a hitelnek a hitelének a hitelét is hitellel fizették néhányan.

Hamarabb ki fog törni, mint a hagyományos tőzsdék

A kriptopiac extrém mozgékonysága miatt, illetve az egyre több piacon elismert szerepe miatt jóval hamarabb ki fog törni, mint a hagyományos tőzsdék.

„Az emberek egyre jobban értékelik a decentralizáltság fogalmát. Magukénak tudják a saját kriptójukat vagy pénzüket, hogy az ténylegesen a sajátjuk, ellentétben a bankban tároltakkal. Az emelkedés egy csökkenés után elképzelhetetlennek tűnik, de a szokás az, hogy az előző csúcsnak az 5x-özése. Valójában még mindig egész csekély pénzeket képvisel a kriptotőzsde a hagyományos befektetésekhez képest, így akár százszorosok is elképzelhetőek a globális kriptopiacon. A negatív forgatókönyvnél is szerintem ez a realitás egy fontos különbséggel, az pedig az időtáv” – tette hozzá a szakértő.

A hosszútávú gondolkodás kifizetődő

A kriptópiac, de a sima tőzsdék esetén is jellemző a tőkekiáramlás. Ilyenkor történnek a nagybefektetők bevásárlásai, akik jellemzően olcsón vesznek és drágán adnak el. A Hungarian Vizsla Inu alapítója szerint a magyar kriptovaluták nagy része jelenleg nem jól áll.

„A valuták a decentralizáltság miatt még léteznek és létezni is fognak, csak elmarad a hozzátett érték és fejlesztés. Ezért igazi shitcoin-ná válnak. A Hungarian Vizsla Inu (HVI) is megszenvedte ezeket az óriási zuhanásokat, illetve ez extrém korán vásárlók sok tízezerszerezését. Már stabil pontként mondható, hogy a decentralizált és centralizált tőzsdéken is jóval magasabb a vásárlók aránya, mint az eladóké. Ilyenkor szoktak egy pozitívabb hangulat esetén ismét felfelé irányulni a grafikonok.

Örülünk, hogy a bizalom a HVI ökoszisztéma felé adott. Azaz kimagaslóan stabilak a versenytársakhoz képest a HVI inkubációs programok és a VIZSLASWAP Token is. A VIZSLASWAP tekintetében, pont az inflálódás elkerülése végett folyamatosan égetünk tokeneket, nemrég több mint 37,000,000 Ft értékben és összesen már meghaladja a 185,000,000 Ft-ot is az égetett tokenek mennyisége 2 hónap alatt. A decentralizált tőzsde saját tokenje például abszolút csúcsán van és a platformot is előszeretettel használják” – mondta Kádár Dániel.

A hazai kriptoszakértő szerint 90 százalékban elfogytak az extrakorán vásárlók és igencsak olcsón lehet már a HVI-hez hozzájutni. A hosszúságot a piac alakítja, lehet évek, de lehetnek akárcsak hónapok is, de aki hosszútávon gondolkozik, annak már az idő bebizonyította, hogy mindig növekedés várható.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!