Jövő tavaszig

2022.07.07. 16:42

Megduplázott támogatással segítik az elavult mobilok lecserélését

A jövő év első negyedének végéig hosszabbítja meg mobiltelefon készülékcsere támogatási programját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), ezzel is igazodva a mobilszolgáltatók 3G-hálózatainak lekapcsolási tervéhez.

Ismét a fogyasztók számára kedvező változásról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azok után, hogy májusban a 2G-s eszközökre is kiterjesztette mobiltelefon készülékcsere támogatási programját: ugyanis az eredeti, 2022. július 17-ei végdátum helyett a kezdeményezés 2023. március 31-ig tart majd, hogy az érintetteket ne érje hátrány a 3G-technológia kivezetése miatt. A támogatási program új szakasszal bővül 2022. július 18-ától, melyben már a részvételi feltételek és a támogatás összege is változik.

A jobb hozzáférhetőség érdekében az igénybe vehető támogatást is megemeli a hatóság: 

az eddigi 20 ezer helyett 40 ezer forintra nő az igényelhető összeg, miközben a választható telefonokra vonatkozó 120 ezer forintos felső értékhatár is megszűnik.

Szintén többeknek lesz elérhető a kezdeményezés azáltal, hogy a jogosultsághoz szükséges elvárt aktivitási időszakot is meghosszabbítja a hatóság 2022. április 30-ig. Ezek a feltételek a július 18-ától benyújtott pályázatokra vonatkoznak majd.

„Azt látjuk, hogy a szolgáltatók saját döntéseik alapján, eltérő ütemben végzik 3G-hálózataik kivezetését. Az NMHH feladata, hogy az érintett fogyasztókat ne érje hátrányosan a technológiai változás” – mondta Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese. A szakember szerint a módosítások révén sokkal több felhasználó tud majd élni a mobiltelefon készülékcsere támogatási program lehetőségével. 

A folyamatot legkorábban elindító Magyar Telekom június 30-ig teljesen leállította 3G hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig 2022 májusától kezdte meg a lekapcsolási folyamatot. A technológiai fejlesztés a legfeljebb 3G-képes mobiltelefont használókat érinti: ahhoz, hogy ők továbbra is élvezhessék a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassák a csevegőalkalmazásokat, a levelezőapplikációkat, a navigációt, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonra kell váltaniuk – ehhez nyújt most már meghosszabbított határidővel támogatást az NMHH támogatási programja. 

Azoknak, akik hanghívásra, sms-küldésre használják a készüléküket, nincs tennivalójuk, ezek a funkciók továbbra is működnek majd a 2G-hálózatokon. 

A támogatási program részleteiről és frissített feltételeiről a Netrefel.hu edukációs weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A weboldal ezen felül hasznos tippekkel és gyakorlati útmutatókkal is szolgál a digitális világ iránt érdeklődőknek. 

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!