Veszélyes volt

2022.08.02. 16:56

Méterekre lakott településtől találták meg a lezuhant kínai űrrakéta roncsait

Feltételezhetően a hétvégén irányítás nélkül lezuhant kínai hordozórakéta roncsait találták meg Malajzia és Indonézia területén, mindössze méterekre lakott településektől.

A The Guardian című brit lap szerint egy nagyjából öt méter átmérőjű, megégett fémgyűrűt találtak vasárnap Kalimantánban, más néven Indonéz Borneó régióban malajziai sajtóértesülések szerint.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központjának fizikusa szerint a gyűrű úgy tűnik, méretében megfelel a Földre visszazuhant Hosszú Menetelés 5B elnevezésű kínai hordozórakéta egy alkatrészének.

Úgy néz ki, mint a rakéta üzemanyagtartályának sapkája. Semmi kétségem, hogy a rakétáról van... a megfelelő helyen és időben (találták) és úgy tűnik, egyező rakétáról származik

– mondta a szakember.

Vasárnap a helyi sajtó közlése szerint a malajziai Sarawakban két családot is ki kellett telepíteni otthonából a hordozórakéta egy feltételezett darabjának megtalálása nyomán radioaktivitás veszélye miatt. A közlés szerint a fémdarab mintegy fél méterre fúródott be a földbe. A malajziai űr- és atomenergia-ügynökség a rendőrséggel közösen vizsgálatot indított.

A sarawaki lakosok felvételeket is tettek közzé a Föld légkörében elégő roncsokról, amelyek megvilágították az éjszakai égboltot.

„Mindez jól szemlélteti, hogy mennyire másképp csinálják (a kínaiak), mint a többi ország manapság... mi már a 70-es években ráeszméltünk, hogy rossz ötlet 20-30 tonnás dolgokat hagyni irányítás nélkül belépni a légkörbe” – hangsúlyozta McDowell.

A Hosszú Menetelés 5B rakétát használták július 24-én a Ventien legénység nélküli űrhajó indítására. Annak a három modulnak a második darabját szállította, melyekkel Kína a Tienkung űrállomás építését akarja befejezni. A múlt héten Kína közölte, hogy szorosan nyomon kíséri a törmeléket, amelynek egy része szombaton az Indiai-óceán felett lépett be a Föld légkörébe. Peking akkor azt állította, hogy elhanyagolható veszélyt jelentenek a roncsok.

A Los Angeles-i Aerospace Corp nevű, állami finanszírozású nonprofit agytröszt szerint felelőtlenség volt, hogy hagyták a hordozórakéta egész központi elemét irányítás nélkül belépni a Föld légkörébe.

Bill Nelson, a NASA igazgatója szombaton szintén bírálta Pekinget, felelőtlennek és kockázatosnak nevezve, hogy Peking nem osztotta meg a rakéta visszaérkezésének részleteit.

Borítóképünkön felbocsátják a Hosszú Menetelés 5B Y3 kínai hordozórakétát a dél-kínai Hainan-szigeten lévő Vencsang űrközpontból 2022. július 24-én. A rakéta a Ventien laboratóriummodult szállítja a Tienho (Mennyei Harmónia) épülő kínai űrállomásra. (MTI/AP/Hszinhua/Li Kang)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!