Így megy ez

2022.09.12. 06:00

Nem szállunk rendelkezésére

Brit repülőtérrel négy éve már megesett, hogy zsarolóvírusos támadás miatt két napon keresztül számítógépes kijelzők híján filctollal írt papírlistákról olvashatták le az utasok az aktuális járatinformációkat.

Forrás: Shutterstock

Idén májusban pedig India második legnagyobb légitársasága, a SpiceJet szenvedett el zsarolóvírus-incidenst, ami késéseket, járatkimaradásokat okozott. És akkor jött a TAP Air Portugal.

Ugyanis a Ragnar Locker banda bejelentette, hogy augusztus utolsó napjaiban sikeres támadást intézett Portugália legnagyobb légitársasága, a TAP Air Portugal ellen.

A vállalat ezzel szemben azt állította, hogy a próbálkozást blokkolták, és hozzátették, nem találtak bizonyítékot arra, hogy a támadók hozzáfértek volna az érintett szervereken tárolt érzékeny ügyféladatokhoz. Twitter-bejegyzésükben cáfolták a kibertámadás sikerét, szerintük a működéssel minden rendben, az garantált.

De már a szeptember elsejei figyelmeztetésükben azt jelezték, hogy a hivatalos weboldal és a járatfoglalás nem elérhető a kibertámadás miatt.

Egyúttal elnézést kérnek a kellemetlenségekért, és köszönik a szíves megértést.

 

Ám innentől aztán kicsit már a LockBit vs. olasz adóhivatal csörtéhez hasonlít az ügymenet, ahol a két fél különbözőt állít, ám a kettő egyszerre nem lehet igaz.

Ugyanis a Ragnar Locker időközben több száz gigabyte ellopott adatról beszélt, és ennek bizonyítására képernyőképet is megosztottak egy olyan táblázatról, amely látszólag a TAP szervereiről ellopott ügyféladatokat tartalmazza, beleértve olyan érzékeny adatokat, mint név, születési dátum, e-mail-elérés és lakcím.

Az incidensről hírt adó Bleeping Computer megkereste a légitársaságot a kérdéseivel, ám egyelőre nem kapott ezekre választ, írja az ESET Antivirus Blogja.

A Ragnar banda korábbi skalpjai között olyan cégek szerepelnek, mint az Energias de Portugal (EDP) portugál multinacionális energiavállalat, a Capcom japán videójáték-gyártó cég, az ADATA számítógépes félvezetőgyártó és a Dassault Falcon repülőgépgyártó vállalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!