Digitália

2022.12.17. 06:00

Itt a koraszülöttekre szabott, ingyenes mobilapp

A koraszülöttek fejlődését támogató applikáció Androidon már elérhető, s hamarosan App Store-ból is letölthető lesz.

Forrás: Melletted a helyem

Magyarországon minden 10. újszülött koraszülött. A Melletted a helyem Egyesület egyik fő célkitűzése, hogy már az első pillanattól kezdve támogassa a szülőket a váratlanul kialakult élethelyzetben. Az információhiány, nem megfelelő internetes anyagokból származó félelmek ugyanis tovább nehezítik a koraszülők helyzetét. Ezt hivatott orvosolni

az egyesület legújabb kezdeményezése, az ingyenesen hozzáférhető mobilapplikáció, a PICAPP.

Magyarországon minden órában születik egy koraszülött baba. A koraszülések magas és egyre növekvő száma miatt fontos, hogy a koraszüléssel kapcsolatos hiteles és hasznos információk eljussanak azokhoz a szülőkhöz, akik teljesen váratlanul és felkészületlenül válnak koraszülővé.

 

Pillanatok alatt egy törékeny, apró pici baba szülőjévé válni, speciális kórházi környezetbe csöppeni a PIC-en (Perinatális Intenzív Centrum osztály), amely teljesen ismeretlen és idegen, elég félelmetes és traumatikus. Az interneten található információözön nagyon megnehezíti az amúgy is nehéz helyzetben lévő szülők helyzetét.

„A Melletted a helyem Egyesület folyamatosan azért dolgozik, hogy személyesen és online is tudják támogatni a koraszülőket, korababákat. Pont ezért született meg a PICAPP applikáció ötlete, amely információs funkciója mellett, különböző naplózási lehetőségeivel (etetési- kenguruzási-, növekedési naplók) segít eligazodni a koraszülött ellátás során folyamatosan halmozódó fontos adatok gyűjtésében. Ezeknek nagy szerepük lesz az utógondozás során és segítik a szakemberek (gyermekgyógyász-, neurológus-, pulmonológus-, gasztroenterológus-, laktációs- és fejlesztő-) munkáját, hogy a koraszülött gyermek állapotának megfelelően a legjobb ellátásban részesüljön.” – hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

Dr. Nádor Csaba

Az applikáció különlegessége, hogy kifejezetten korababáknak készült, például olyan növekedési görbét jegyezhetünk benne, amely kifejezetten a korababák növekedési üteméhez való. Az applikáció részeiből PDF készíthető, amely azonnal tovább lehet küldeni a megfelelő szakembernek (pl. gyerekorvos, pulmonológus stb.). A szülők a feltöltött adatokhoz a picapp.hu weboldalon keresztül is hozzáférhetnek.

Az applikáció teljesen ingyenes, fejlesztése folyamatos, hogy a PIC-en gyógyuló babák szüleinek a leghatékonyabb naplózást és információt biztosíthassák. Emellett egyetlen kattintással elérhetőek a koraszülött babákkal és ellátásukkal kapcsolatos tudományos alapú cikkek, információk. A PIC app nemcsak a koraszülött intenzív ellátás során lesz nagy segítség, hanem alkalmazásával, a gyermek felnőtté válásáig összegyűjthető minden az egészségével kapcsolatos információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!