Digitália

2022.12.21. 06:00

Már csak pár hétig sétálhatunk a Mars sziklái között az Álmok Álmodói kiállításon

Ingyen nézhetik meg az utolsó hetekben a gyerekek az Álmok Álmodói 20 kiállítást. A tárlat a legmodernebb eszközök segítségével – VR-szemüveggel, LED-fallal és 150 különböző kijelzővel – mutat be az elmúlt fél évezredből csaknem 600 magyar találmányt, fejlesztést.

Álmok Álmodói 20 elnevezésű szórakoztató tudománytörténeti kiállítás

Forrás: Millenáris

Már csak január 10-ig látogatható a Millenáris Álmok Álmodói 20 elnevezésű szórakoztató tudománytörténeti kiállítása. A magyar géniuszokat és találmányaikat bemutató interaktív tárlaton február közepe óta – a több mint 500 településről érkezett százezernél is több egyéni látogató mellett – több mint 1000 iskolai csoport járt eddig az ország minden szegletéből. Novák Katalin köztársasági elnöktől Farkas Bertalan űrhajóson át a sztárénekes Caramelig – megannyi ismert ember ajánlotta a programot, illetve tartott különleges tárlatvezetést. Az utolsó hetekben a gyerekek ingyen nézhetik meg a kiállítást. Oxenfordból, Penningtonból, Bécsből és Csíkszeredából is érkeztek látogatók az Álmok Álmodói 20 kiállításra, összesen több mint 500 településről voltak már kíváncsiak a tárlatra az elmúlt 250 napban – február óta mindennap elérhető volt a program.

Álmok Álmodói 20 elnevezésű szórakoztató tudománytörténeti kiállítás
Forrás: Millenáris

Elképesztő számok

A 6000 négyzetméteren és 1,5 kilométeres ajánlott látogatói útvonalon megvalósuló kiállításról sokat elárulnak a számok: több mint 50 helyről – magánszemélyektől és múzeumoktól – érkeztek tárgyak az Álmok Álmodói 20-ra, amely 30-nál is több interakcióval – egyebek mellett „bányarobbantással” és „Mars-sétával” – kínál felejthetetlen élményt. A tárlat a legmodernebb eszközök segítségével – például VR-szemüveggel, LED-fallal és 150 különböző kijelzővel – mutat be az elmúlt fél évezredből csaknem 600 magyar találmányt, fejlesztést.

Álmok Álmodói 20 elnevezésű szórakoztató tudománytörténeti kiállítás
Forrás: Millenáris

Az elmúlt hónapokban megannyi ismert látogatója volt a kiállításnak: Caramel nemrég az UNICEF Rajtad áll a jövőd! programjának diák résztvevőit kísérte el a tárlatra, Novák Katalin köztársasági elnök pedig egy gimnáziumi osztállyal együtt tette meg az ajánlott útvonalat. 

Többször is „életre kelt” a kiállítás: a dízelpápaként emlegetett dr. Anisits Ferenc autómérnök személyesen mesélt a diákoknak életútjáról és Farkas Bertalan is elkísérte a látogatókat az űrszekcióba, ahol személyes élményeivel egészítette ki a látványos dómvetítésben róla szóló kisfilmet. Emellett Áder János volt köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita személyesen vezette végig az Áder János által alapított, különleges ösztöndíjprogramba bekerült nehéz sorsú gyermekeket a kiállításon, ahol számos korszakalkotó magyar innovátortól inspirálódhattak.

Álmok Álmodói 20 elnevezésű szórakoztató tudománytörténeti kiállítás
Forrás: Millenáris

Humoristától a fizikusig

Február óta többször összefuthattunk a kiállításon a Debreceni Egyetem tudósaival, akik a tárlaton (is) zajló űrpaprika-kutatást kísérték figyelemmel és rendszeresen szüretelték a zöldséget. Járt itt a Mobilitás csomópont egyik különleges kiállítási tárgyának, a kis Standard Superiornak a tulajdonosa is, az ismert holland újságíró-autógyűjtő Paul Schilperoord, illetve Janklovics Péter humorista, Jocó bácsi, a népszerű tanár és a fizikus-influenszer Tapasztó Orsi is végignézte a tárlatot – utóbbi posztjában azt emelte ki a kiállítás legnagyobb erényeként, hogy a laikusok számára érthetővé és megtapasztalhatóvá teszi a tudomány eredményeit. 

A program 2023. január 10-éig érhető el, a szervezők a gyerekek számára december 22-étől ingyenessé tették a belépést az utolsó hetekben, hogy minél több fiatal inspirálódhasson a világraszóló magyarok eredményeiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!