Digitália

2023.03.22. 09:07

Kudarcba fulladt az első, 3D nyomtatással készített rakéta kilövése

A sikertelenségről szerda éjjel adott hírt a rakétát készítő Relativity Space.

A Relativity Space által közreadott, videófelvételrõl készített kép a cég Terran 1 nevû ûrrakétájáról

Forrás: MTI/AP/Relativity Space

A Terran 1 elnevezésű rakéta felbocsátását már kétszer el kellett halasztani, mert probléma volt a hajtóanyag hőmérsékletével és az üzemanyag nyomásával. A rakéta a harmadik tervezett indítási időpontban sikeresen elemelkedett a floridai kilövőállásról, de öt perccel indulás után, a második fázis leválásakor „anomália” történt, és az űrjárműnek nem sikerült elérnie a Föld körüli pályát.

A kétfázisú, 33,5 méter magas és 2,3 méter átmérőjű rakéta tömegarányosan 85 százalékban 3D nyomtatással készült elemekből áll, beleértve a hajtőműveket is. A Relativity Space űrstartup célja, hogy ezt az arányt 95 százalékra emelje.

A Terran 1 feladata, hogy akár 1250 kilogramm hasznos terhet juttasson fel a világűrbe, Föld körüli pályára. A magyar idő szerint csütörtök hajnalban indított rakéta prototípus volt, rakomány nélkül. A rakétának a kilövés után nyolc perccel kellett volna elérnie az orbitális röppályát. Ha ez sikerült volna, a Relativity Space lehetett volna az első, magánkézben lévő, kockázati tőkéből finanszírozott vállalkozás, amelynek az első kilövése sikerül. Ráadásul a rakéta hajtóanyaga is kísérleti, úgynevezett methalox, amely folyékony metán és oxigén elegye. A Relativity Space szerint ez a jövő üzemanyaga, mert a Marson is könnyen előállítható. Ezt tervezi használni a SpaceX Starship űrhajója és a United Launch Alliance Vulcan nevű járműve is.

A cég a kudarc ellenére sikerként könyveli el a kilövési kísérletet. A vállalat célja, hogy bebizonyítsa, hogy előállítható 3D nyomtatással olyan rakéta, amely kibírja a kilövés és az űrutazás jelentette terhelést. Ez ugyanis jelentős mértékben leegyszerűsíthetné és olcsóbbá tehetné a rakétagyártást. A vállalat már 1,65 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket, többségüket a Terran 1 tervezett „nagytestvére”, a Terran R hasznosítására. A Terran R a tervek szerint 20 tonna hasznos teherrel indulna az űrbe.

„A mai kilövés igazolta a Relativity 3D nyomtatott rakétagyártási technológiáját, amivel továbbléphetünk a következő rakétához, a Terran R-hez” – tudatta a cég a felbocsátási kísérlet után.

„Ez óriási győzelem, sok, történelmi jelentőségű, korábban példátlan eredménnyel” – fogalmazott a vállalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!