Digitália

2023.04.11. 06:00

Érdekes térkép: ezekben az országokban tiltják a TikTokot

Április 4-én az ausztrál kormány úgy döntött, hogy betiltja a TikTokot minden szövetségi tulajdonú eszközről, okostelefonról és táblagépről. A főügyész szerint a tilalom „a lehető leghamarabb” életbe lép.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ollyy

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Ausztrália és Kanada hírszerző szolgálatainak szövetségében, az úgynevezett Five Eyesben Ausztrália az utolsó ország, amely bevezetett ilyen tilalmat.

Amint a Statista diagramja is mutatja, a világon mindössze öt ország vezette be a TikTok általános tilalmát. Szinte kizárólag Ázsiában található országok.

Infographic: TikTok Bans: Security Concerns or Sinophobia? | Statista

A legfigyelemreméltóbb példa India. 2019-ben az ország egy időre betiltotta a rövid formátumú videóalkalmazást, állítólag a kiskorúak számára nem biztonságos tartalom terjesztésével kapcsolatos aggályok miatt.

Ez a tilalom ideiglenesnek bizonyult, de 2020 júniusában az indiai elektronikai és információs technológiai minisztérium 59 kínai alkalmazást, köztük a TikTokot is betiltotta, hogy megfékezze a kínai befolyás vélt terjedését az országban.

További általános tilalmakkal rendelkező országok közé tartozik a tálibok által uralt Afganisztán, Irán és Jordánia. Utóbbi azt tervezi, hogy feloldja a 2022 decemberétől hatályos ideiglenes tilalmat, amelyet egy rendőr halála után vezettek be. A TikTok anyavállalatával, a ByteDance-szel folytatott tárgyalások még nem vezettek végleges döntéshez az alkalmazás jövőjéről az országban.

Egyes amerikai törvényhozók szemében az Egyesült Államoknak hamarosan csatlakoznia kell azokhoz az országokhoz, amelyek nemcsak a kormány tulajdonában lévő, hanem a magáneszközökről is betiltják az alkalmazást.

Míg a kormányzati tisztviselők azt állítják, nem világos, hogy a kínai kormány képes-e kinyerni és felhasználni a nyugati TikTok-felhasználók adatait, ami túl nagy biztonsági kockázatot jelent, a TikTok általános betiltására irányuló törekvés kritikusai azzal érvelnek, hogy a motiváció vagy a látens Kína-fóbia, vagy Kína direkt gazdasági korlátozása az új hidegháborúban.

A TikTok vezérigazgatójának, Shou Zi Chewnek az amerikai kongresszus előtti megjelenése a múlt héten nem csillapította a keményvonalasok aggodalmait ezzel a témával kapcsolatban. Továbbra sem világos, hogy a TikTok egészen pontosan mit csinál a rendelkezésére álló nyugati adatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!