Digitália

2023.04.09. 06:00

Magyar robotkaticák rajzanak tovább a nemzetközi versenyre

Véget ért a Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság patinás robotika versenye, a 16. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK).

Forrás: Magyar Ifjúsági Robot Kupa

Eldőlt, hogy mely csapatok mehetnek tovább a horvátországi RoboCupJunior Európa-bajnokságra és a franciaországi RCJ világbajnokságra. A budapesti ligáknak a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum adott otthont még március 8-án, a nyíregyházi ligákat pedig március 31-én rendezték meg a Nyíregyházi Egyetemen – mindkét helyszínen a világhírű matematikus, Neumann János előtti tisztelgéssel, különleges előadásokkal, ünnepélyes körülmények között szervezték meg a versenyt a #neumann120 évben.

Április 3-án Budapesten többek között a nemzetközi minősítést érő Rescue (menekítő) kategóriákat tartották meg, melyekben bonyolult labirintusokból kell az autonóm vezérlésű robotoknak menekítési helyzeteket szimulálnia. A versenynek szomorú apropót adott a török és szíriai földrengés – a Baptista Szeretetszolgálat ott végzett munkája kapcsán a versenyalapító, Simon Béláné dr. Balogh Ágnes megjegyezte: a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a robotikának a katasztrófák utáni mentésekben. Az idei év volt a 12. egymás utáni év, amikor a Baptista Szeretetszolgálat – Abán Csaba, a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke által vezetett – robotika csapata nem talált legyőzőre Magyarországon az általuk képviselt Rescue kategóriákban.

A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai az elmúlt 10 nemzetközi versenyévben, a Rescue kategóriákban elért 6 VB és 5 EB dobogós helyezésükkel, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa-bajnoki címükkel világszinten is folyamatosan az élmezőnyt képviselték.

Simon Béláné versenyalapító a Hu-More-Bot csapattal

Nyíregyházán többek között a hagyományos robotfoci, továbbá a látványos robotszínház ligákban mérettették meg magukat a főleg általános- és középiskolás diákokból álló csapatok – akik Nyíregyháza mellett többek között Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Kisvárdáról érkeztek. A Robotszínház kategóriában a versenyalapító, Simon Béláné és Szalacsi Roland által mentorált nyíregyházi Hu-More Bot csapat jutott tovább a nemzetközi versenyre. A diákok Dr. Muszka Dániel 66 évvel készült Szegedi Katicabogár nevű állatmodellje iránti tisztelgésként robotkaticákkal tartottak bemutatót, hangsúlyt helyezve a profi prezentációra és a robot-ember kooperációra. Míg az eredeti Katicabogár a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Kiállításán tekinthető meg – most az „unokái” a hírét fogják vinni a magyar robotikai versenyek fejlődésének.

Nyíregyházán új elem volt a belépő kategóriás Robotszínház liga, melyen a legkisebbek, a 10 év alatti kisiskolások és óvodások indulhattak. Ebben a kategóriában az Özvegy Judit szegedi tanítónő által vezetett csapat vitte a prímet, a legkisebbek egy sokféle robot kavalkádját felsorakoztató robotbalett révén kapnak esélyt a továbbjutásra. A Tarján-emlékérmes tanítónő első ízben hozott csapatot a MIRK versenyre, de ismert felkészítőnek számít, korábban nagy sikert aratott a diákjai által épített „vakvezető robotkutya” a WRO – Robotikai Világolimpiai dániai versenyén.

Az idei Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!