Digitália

2023.04.20. 06:00

Ne használjon ingyenes nyilvános mobiltöltőt!

Elsőre talán furcsán hangzik: miért is ne használnánk? Pedig a figyelmeztetést az FBI adta ki, hivatalosan.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kateryna Onyshchuk

Manapság már mindenki magával hordja okostelefonját, tabletjét, jön a nyár, az utazások, és útközben rohanunk töltőhelyet keresni, ha a készülék merülni kezd. A kirándulóhelyeken, éttermekben, parkokban, kávézókban, reptereken ott kínálja magát az USB-port a töltéshez. Ne használjuk! – figyelmeztet az FBI.

Ellophatják az adatainkat, ha ingyenes nyilvános töltőállomást használunk

Az USB-töltőport vagy -kábel használatával végzett hackelést juicejacking támadásnak nevezik. Az átverés technikailag azon alapul, hogy az USB-kábelen nemcsak áram folyhat, hanem adatkommunikáció is megy rajta. Korántsem biztos, hogy amikor a töltőporthoz csatlakoztatjuk a készüléket, akkor csak és kizárólag töltés zajlik.

Ha rosszindulatú személy speciálisan kialakított töltőállomást vagy -kábelt használ, akkor fennáll annak a veszélye, hogy rosszindulatú programokat küldenek az eszközünkre.

Rosszindulatú programmal fertőzött mobilunkat le tudják előlünk zárni vagy ellophatják a felhasználói jelszavainkat, személyes adatainkat. Ez valójában egy régi sztori: a juicejacking támadás fogalma 2011 óta ismert. Ennek ellenére sokan nem figyelnek erre, s mostanság el is szaporodtak az ilyen hackelések.

Az ilyen támadások azért olyan hatékonyak, mert az USB-C, az USB-3, valamint az iPhone és az iPad által használt lightning port kettős célt szolgál: egyaránt vannak érintkezőik a tápellátásra és az adatok továbbítására.

Ne bízzunk a nyilvános töltőkben!

A hackelés megakadályozására vigyünk magunkkal külső akkumulátort, power banket, vagy olyan kábelt – ez az olcsóbbik fajta, kapható –, amelyik csak adattovábbításra alkalmas. Netán töltsük a telefont közvetlenül a fali konnektorból, ami biztosan csak áramot tud szállítani, adatot nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!