Digitália

2023.05.13. 06:00

Mire figyeljünk az Instagram-nyereményekkel?

Egyszer csak észrevesszük az értesítések között, hogy megjelölték egy posztban a nevünket, és a leírás szerint a szerencsés nyertesek egyike lettünk.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

Már kattintunk is, hogy megszerezzük a nyereményt, vagy megállunk, és először ellenőrizzük a megjelölő fiókot?

 

Jobban tesszük, ha óvatosan járunk el, mert szaporodnak az átverések a közösségi oldalakon. Az alábbiakban egy tipikus Instagram átverést mutatunk be.

Első lépésben az új értesítés jelenik meg, amelyből kiderül, hogy megjelöltek minket egy fotón, és nyertünk egy nagy értékű ajándékkártyát.

 

Ha megnyitjuk az értesítést, az adott Instagram fiókban látható, hogy a storyra kell kattintani. Nem véletlenül, mert az Instán a story tartalmazhat kattintható linket...

A kattintható link pedig át is viszi a kattintót egy adathalász oldalra, amelyet jó esetben a vírusirtónk (ha van) blokkol – ahogyan alább láthatóan a G Data is tette a dolgát.

 

Mi történt volna?

Amennyiben a vírusirtó szoftver nem blokkolta volna az adathalász oldalt, kattintás után egy, a bűnözők által fenntartott oldalra kerülnénk, amely megpróbálja megszerezni nevünket, e-mail címünket, telefonszámunkat. Mivel nyereményről van szó, az oldal akár olyan adatokat is bekérhet, amelyek látszólag a nyeremény átvételéhez szükségesek (például személyi okmányok azonosító száma, bankszámlaszám, postacím, egyéb személyes adatok).

Amire ügyelni kell

Az Instagram maga is figyelmeztet az átverések elleni védekezésre. Az alábbi tanácsok a közösségi oldal tudásbázisából származnak, és érdemes őket megfogadni.

Mikor gyanakodjunk, ha?

Ha olyan személy kér pénzt, akit nem ismerünk személyesen.
Ha pénz vagy ajándékkártyák küldését kérik ahhoz, hogy hozzájussunk valamilyen hitelhez, jutalomhoz vagy egyéb nyereményhez.
Ha valaki díj megfizetését kéri, hogy jelentkezhessünk egy állásra.
Ha a fiók valamilyen nagyvállalatot, szervezetet vagy közszereplőt képvisel, de nincs ellenőrizve.
Ha valaki az Instagram biztonsági munkatársának adja ki magát, és fiókadatokat kér (például a felhasználónevet és a jelszót), vagy fiókellenőrzési szolgáltatást kínál.
Ha azt kérik, hogy folytassuk a beszélgetést az Instagramon kívül, kevésbé nyilvános vagy kevésbé biztonságos környezetben, például külön e-mailben.
Ha valaki bajban lévő ismerősre vagy rokonra hivatkozik.
Ha valaki hamisan adja meg tartózkodási helyét.
Ha olyan üzenetet kapunk, amely látszólag egy ismerőstől vagy általad ismert vállalattól érkezik, és amelyben gyanús hivatkozásra való kattintásra kérnek.
Ha a fiókot a közelmúltban hozták létre az Instagramon.
Ha az üzenetek vagy bejegyzések rossz helyesírásúak, illetve nyelvtanilag hibásak.
Ha egy személy vagy egy fiók egy nyeremény átvételére kér.
Ha egy személy vagy egy fiók valószerűtlenül kedvezményesen kínál termékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!