Járvány

2021.04.23. 18:00

„A linkre kattintva megtudhatjuk az eltitkolt igazságot”

Kicsalják ki az internetezők személyes adatait, információit és pénzét, illetve alaptalan kijelentéseket terjesztenek az oltásokkal kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

Az ESET szakértői szerint a pénzveszteségen túl a potenciális vásárlók

több veszélynek is kiteszik magukat, ideértve az egészségi kockázatokat, valamint a személyazonosság-lopást.

Az egyik gyakran alkalmazott taktika a COVID-19 vakcinákra, vagy az előállításukra és tárolásukra használt technológiára fókuszál. Példaként említik, amikor a kiberbűnözők az egyik brit gyógyszergyártó cég alkalmazottjaként üzleti ajánlatot tesznek a vakcinával kapcsolatban. Egy másik népszerű taktikával a csalók ismert egészségügyi hatóság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőinek adják ki magukat, hamis alkalmazásokat vagy fontos információnak beállított álhíreket terjesztve.

Az elemzés szerint a koronavírus-helyzet lehetőség az olyan e-mailek terjesztésére is, amelyek azt állítják, hogy

„a linkre kattintva megtudhatjuk az eltitkolt igazságot”.

Gyakori módszer a valóban elhangzott állítások szándékos félreértelmezése és manipulatív átszerkesztése. Mindennek célja, hogy az embereket rávegye a mellékelt linkre való kattintásra.

A szakértők a csalások ellen ezért

azt javasolják, hogy senki ne kattintson olyan linkekre és ne töltsön le olyan fájlokat, amelyeket ismeretlen vagy nem hitelesíthető címről érkező e-mailben kapott.

Ha az e-mail állítólag egy hivatalos szervezettől érkezett, látogassanak el a weboldalukra, majd vegyék fel velük a kapcsolatot a hivatalos elérhetőségeiken, hogy kiderüljön, valóban tőlük származik-e a levél. Vigyázni kell az olyan üzleti ajánlatokkal, amelyek

túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.

Az ESET szakértőinek javaslata szerint megbízható, többrétegű biztonsági megoldást kell használni a digitális eszközökön – beleértve az okostelefonokat és a tableteket is –, amely a vírusvédelem mellett kiszűri a spam leveleket és az adathalász weboldalakat is. Gyanakodva kell kezelni minden olyan kéretlen levelet, amely vakcinákat akar eladni – főleg, ha kriptovalutás fizetést vagy személyes adatokat kérnek érte.

Az oltással kapcsolatos naprakész információkért pedig a helyi egészségügyi hatósághoz és a hivatalos kormányzati forrásokhoz kell fordulni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!