Okos gyógyítás

2019.12.10. 18:10

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet a szűrővizsgálatokban

Nélkülözhetetlen az egészségügyi diagnosztikában, elsősorban a mammográfiában és a vastagbélrák-szűrésben.

Forrás: Shutterstock

Erről beszélt Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa. A Semmelweis Egyetem, mint a mesterséges intelligencia motorja a népegészségügyben című szakmai találkozón elmondta:

a 2020-ban induló mesterségesintelligencia-akcióterv kiemelt területként kezeli az egészségügyet.

Azt szeretnék, ha a jelenleg kezeléscentrikus magyar egészségügyben nagyobb szerepet kapnának a szűrővizsgálatok – emelte ki, mert

a korán felismert betegségek kezelése hatékonyabb és végső soron kevesebbe is kerül.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a mesterséges intelligencia nem helyettesíti, sokkal inkább segíti az egészségügyben az emberi munkát. Az a cél, hogy az automatizált diagnosztika kiszűrje az egészséges mintákat és a szakembereknek már csak a normálistól eltérő esteket kelljen vizsgálniuk.

Felidézte: 2018 végén megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció, egy „jogi forma nélküli együttműködési fórum”, amelynek egyik legfontosabb feladata a mesterségesintelligencia-stratégia kidolgozása széles szakmai egyeztetésekkel.

A stratégia „három beavatkozási területe” az adattermelés, a kutatás, fejlesztés, innováció, valamint a társadalmi tudatosítás, tehát a „széleskörű társadalmi megértés elősegítése” – tette hozzá Lengyel Györgyi.

Merkely Béla, Semmelweis Egyetem rektora elmondta: az ITM tématerületi kiválósági programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el az intézmény. Ennek köszönhetően

11 transzlációs alprojektben használják a mesterséges intelligencia módszereit.

Szólt arról is, hogy az innováció fontos része az egyetem mindennapi tevékenységének. A klinikai gyakorlatban ugyanis naponta szembesülnek olyan feladatokkal, amelyek szükségessé teszik az újabb és újabb diagnosztikus vagy terápiás technológiákat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!