Ez aztán a kamera

2020.05.20. 22:00

A OnePlus mobilja átlát a ruhán – de már nem sokáig (videó)

Nem kacsa, nem elírás: az okostelefon egyik kamerafunkciója röntgenként lát át a vékonyabb műanyag szöveteken.

Forrás: Shutterstock

Gyorsan körbefutotta a tech sajtót a minapi hír, hogy a legújabb, sikeres, bár meglehetősen magasra árazott OnePlus 8 Pro kamerája bizonyosan átlát a vékonyabb műanyagokon, sőt, kissé a ruhákon is. Az elsőre méretes kacsának tűnő hírről kiderült, hogy igaz: a kamera fotokróm állásban meglepő dolgokat lát az infravörös érzékelőivel.

Elsők között Ben Geskin demonstrálta a Twitteren, hogy az Apple tévédoboza, távirányító fedele alá kukucskál a mobil:

One of the best examples 🤯" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#OnePlus8Pro Color Filter Camera can see through some plastic pic.twitter.com/UkaxdyV6yP

Látványosabb a népszerű youtuber, az Unbox Therapy videója, amely a szűrőt működés közben mutatja meg több tárgyon, valamint egy vékony fekete pólón – sajnos nem egy csinos modellén, mint a borítóképünkön – keresztül.

Bár a mutatvány csak nagyon vékony fekete műanyagokkal működik, de azért működik.

A OnePlus a The Verge érdeklődésére semmilyen módon nem kommentálta okostelefonjuk hibáját – amit számos felhasználó netán inkább előnynek láthatott.

Érthető a gyártó aggodalma, hiszen az átlátszó ruházat, miegyéb könnyen felvethet akár magánéleti problémákat.

Előfordult ilyesmi más készülékekkel is, hírhedt eset a Night Vision nevű Sony kameráé még 1998-ban. Az infravörös sugarakat használó kamera lehetővé tette a sötétben filmezést, mintegy mellékesen azonban a sötét ruhák, fürdőruhák átlátszóvá váltak. Mikor az így lemeztelenített hölgyek képei kezdtek megjelenni az interneten, a japán gyártó kénytelen volt visszahívni az összes készüléket.

Friss hírek szerint a OnePlus úgy vágja ki magát az akaratlan szolgáltatás állította csapdából, hogy egy szoftverfrissítéssel inkább letiltja majd a színérzékelőt a mobiljain. Először Kínában, majd a nemzetközi piacon kapcsolják ki a feature-t, s csak javítás után lesz majd újra használható – intim varázslatok nélkül – a negyedik kamera.

A kíváncsiskodó OnePlus 8 Pro tulajdonosoknak addig még van egy kis idejük a játszadozásra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!