Mint a filmeken

2020.01.22. 19:55

A szaúdi herceg feltörte a világ leggazdagabb emberének mobilját

Természetesen biztosat nem lehet tudni, ahogy már csak az ilyen ügyekben lenni szokott.

A handout picture provided by the Saudi Royal Palace on January 12, 2020, shows Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman meeting with Japan's Prime Minister in the town of al-Ula in northwestern Saudi Arabia - Japan's premier arrived in Saudi Arabia at the start of a Gulf tour during which he hopes to ease tensions after the US killed a top Iranian general. During his five-day tour, Abe will also visit the United Arab Emirates and Oman, where a new ruler was sworn in on Saturday following the death of modern day Oman's founding father Sultan Qaboos. (Photo by Bandar AL-JALOUD / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Olyan a brit The Guardian által megírt sztori, mint valami képtelen fordulatokkal tűzdelt, valószerűtlen, „B” kategóriás gengszterfilm. De amennyire hihetetlen, annyira igaz lehet.

A sztori egyik főszereplője Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, koronaherceg, aki sajtóértesülések szerint 2018-ban kiadta a parancsot, hogy egy szaúdi halálosztag brutális módon megkínozza és megölje Dzsamál Hasogdzsi újságírót a királyság török konzulátusán. A szaúdi királyság sokáig tagadta a vádat, majd a koronaherceg elismerte közvetett felelősségét.

A meggyilkolt Hasogdzsi annak a Washington Post lapnak a munkatársa volt, amelynek tulajdonosa Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere.

A The Guardian friss értesülése szerint kiderült, hogy

míg a szaúdi trónörökös WhatsApp-on beszélgetett Bezosszal, az internetes programon átküldött egy rosszindulatú fájlt Jeff Bezos okostelefonjára.

Jeff Bezos és Mohamed bin Szalmán
Fotó: AFP

A milliárdos vírussal hackelt telefonjáról a feltelepült program nagy mennyiségű, személyes információt továbbított titokban a szaúdiaknak.

Nem világos, hogy pontosan milyen adatokhoz jutottak: annyi azonban biztos, hogy öt hónappal később a Washington Postnál dolgozó, Szaúd-Arábia viszonyait bíráló újságírót meggyilkolta a királyság halálbrigádja. A CIA értesülései szerint Mohamed bin Szalmán trónörökös személyesen adta ki a parancsot az újságíró likvidálására.

A szaúd-arábiai nagykövetség „abszurdnak” nevezte a telefon hackelését, miként kezdetben a gyilkosság vádját is.

Recent media reports that suggest the Kingdom is behind a hacking of Mr. Jeff Bezos' phone are absurd. We call for an investigation on these claims so that we can have all the facts out.

Hogy tovább bonyolódjon a dolog, a Digital Trends arra a részletre is figyelmeztet, hogy Jared Kushner, Trump elnök főtanácsadója (mellesleg az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump férje) szintén beszélgetett WhatsAppon a koronaherceggel, s a lap szerint ugyancsak lehallgathatták.

A The Interceptnek tavaly a herceg egyenesen úgy fogalmazott, hogy az elnök veje „a zsebében van”.

Borítóképünkön Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!