Hazai csalók

2021.06.17. 17:46

A telefonáló banki alkalmazottnak adja ki magát, úgy veri át

Adathalász csalókra figyelmeztet a rendőrség: sokakat hívtak fel magukat banki alkalmazottaknak – jellemzően bankbiztonsági vezetőnek – kiadó csalók telefonon, hogy banki adatokhoz férjenek hozzá.

Forrás: Shutterstock

A rendőrség azt közölte Facebook-oldalán, hogy a csalók általában vagy azt mondják, hogy hackertámadás érte áldozatuk bakszámláját, vagy azt, hogy nagy összegű vásárlást kezdeményeztek a bankkártyájukkal.

A „hiba” elhárítása érdekében három dolgot kérnek:

a bankkártyaadatok megadását, egy program telepítését és a netbankba történő belépéshez szükséges adatok kiadását.

Ezek után a csalók jogosulatlan fizetéseket tudnak kezdeményezni. A letölteni kért program távoli elérést biztosít a sértett számítógépéhez, amin keresztül könnyedén hozzáférnek az ott elmentett netbanki felhasználói nevekhez, jelszavakhoz.

Ha esetleg be van állítva a kétfaktoros hitelesítés, az SMS-ben kapott kódot is elkérik, így

utalást is tudnak kezdeményezni – figyelmeztet a rendőrség.

Azt javasolják, hogy senki ne adja meg felhasználónevét, jelszavát vagy a bankkártyája adatait, ne telepítsen semmilyen alkalmazást idegenek kérésére. Érdemes kétlépcsős azonosítást használni a felhasználói fiókok eléréséhez.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!