Bűnözők internete

2019.09.21. 21:30

Népszerű a web sötét bugyrainak kínálata

Az illegális online áruházakban kifejezetten keresettek az olyan szolgáltatások, amelyekkel a nagy cégeknek lehet ártani.

Van a világhálónak egy sötét zuga, ahol a megfelelő árért jószerével bármi elérhető, a pisztolyoktól a kábítószereken át a zsarolóvírusokig. A bűnözőknek fenntartott portálokra nem lehet csak úgy, véletlenül ráakadni. Az online feketepiacokba nem fogunk belefutni egy guglizós kereséssel.

A bejutáshoz speciális programokra van szükség,

például TOR-ra (The Onion Router).

A „dark weben” sokáig a leghírhedtebb áruház a Selyemút, vagyis a Silk Road volt. Az eladók egyes értesülések szerint együttesen havi egymillió dollárnál is nagyobb bevételt realizáltak az oldalon – írja a Figyelő.

Olyan, mint az illegális

Mióta lekapcsolták, rengeteg új netes bolt lépett a helyére: olyanok, mint a Valhalla vagy az Empire Market. A törvényellenesen működő site-ok egy részét gyaníthatóan maguk a hatóságok üzemeltetik.

Ausztráliában volt már rá példa, hogy a nyomozók úgy kaptak el drogterjesztőket, hogy a dark weben beindítottak egy illegálisnak tűnő áruházat, a dílerek pedig így anélkül, hogy tudták volna, gyakorlatilag maguktól bejelentkeztek a rendőrséghez.

Nagy a kínálat, változó a kereslet

A kiberbiztonsággal foglalkozó Carbon Blacknél rámutattak, hogy újabban egyre több támadás éri az egészségügyi intézményeket. A „sötét weben” az orvosok személyes adatait, azonosítóit van, hogy 500 dollárért árulják. Előfordul, hogy azért használják ezeket a bűnözők, hogy hozzáférjenek a gyógyszerkészletekhez, amelyeket aztán a világhálón értékesítenek.

A Carbon Blacknél azt is elmondták: a tapasztalatok alapján az egészségügyi intézményeknél nemcsak hogy nő a támadások száma, hanem egyre kifinomultabbak ezek az attakok. Már ott tartunk, hogy hamis recepteket 10 dollárért is lehet venni az illegális oldalakon.

Orvos, ügyvéd, ATM

A téma egyik szakértője, Mayra Rosario Fuentes emellett felhívta a figyelmet: riasztó tendencia, hogy egyre több ügyvéd jelenik meg a sötét weben. Sokuk pedig olyan szolgáltatásokat ajánl fel, amellyel segítenek az ügyfeleknek megszegni a törvényt. Vannak, akik hamis útlevelek kiállításában segédkeznek, de az is előfordult, hogy egy ügyvéd lopott hitelkártyákat kínált fel.

A Bromium nevű IT-cég mindezek mellett egy másik ijesztő jelenségre is rámutatott: a felmérésük szerint a dark weben tíz illegalitásban működő eladóból négy olyan szolgáltatásokat is árul, amelyekkel ártani lehet a nagyvállalatoknak.

A hackerek segítenek a vevőknek bejutni egyes társaságok céges hálózatába. Van, ahol 400 ezer forintnyi összegért olyan rosszindulatú programokhoz is hozzá lehet jutni, amelyek megkönnyítik az ATM automaták feltörését.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!