mesterséges intelligencia

2019.04.13. 18:17

Algoritmussal jósolták meg a Trónok harca szereplőinek sorsát 

A sárkánykirálynő rajongói örülnek majd az eredménynek.

British actress Emilia Clarke arrives for the "Game of Thrones" eighth and final season premiere at Radio City Music Hall on April 3, 2019 in New York city. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: Angela Weiss / AFP

A müncheni műszaki egyetem hallgatói szerint a Trónok harca főhősei közül például Daenerys Targaryen is túléli a Westerosért folyó véres harcot. A német diákok a kultsorozat haláleseteinek előrejelzésére kifejlesztett algoritmussal jósolták meg a szereplők sorsát.

A diákok pár nappal a Trónok harca befejező, nyolcadik évadának kezdete előtt hozták nyilvánosságra jóslatukat. A záró évadot világszerte vasárnaptól vetítik.

Az algoritmus 99 százalékos esélyt adott a sárkánykirálynőnek, vagyis Daenerys Targaryennek a túlélésre a Vastrónért folyó küzdelemben.

A diákok számítógépes programja szerint a Targayent támogató, „félemberként” emlegetett Tyrion Lannister 97 százalékos valószínűséggel marad életben. Jon Snownak szintén jó esélye van a túlélésre: csupán 12 százalék az esélye arra, hogy meghal. Sansa Stark azonban nem ilyen szerencsés, 73 százalékos valószínűséggel meghal a történetben, és Bronn halála is kódolva van.

Az egyetemisták olyan appokat alkottak, amelyek információkat gyűjtöttek a sorozatról az internetről. Az összegyűjtött adatok alapján alkották meg az algoritmust, amely megjósolja, hogy ki hal meg a befejező évadban.

Azoknál a szereplőknél, akiknek a rokonai közül már sokan meghaltak, nagyobb kockázatot állapítottak meg, és az is kiderült az adatok elemzéséből, hogy a férfi szereplők nagyobb valószínűséggel halnak meg a történetben, mint a nők.

A projektvezető Guy Yachdav elmondta, hogy algoritmusuk lényegében nem tér el a tudományos kutatásokban az orvosi kezelések hatásait vizsgáló módszertől.

Bár az elemzés a fantázia világából származó adatokat használja, ugyanazt a mesterséges intelligencia technikát alkalmazták, mint a való világban – fűzte hozzá.

Borítókép: A Daenerys Targaryen szerepét alakító Emilia Clarke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!