Derűre ború

2019.06.11. 16:02

Amit a Huawei telefonok tulajdonosainak ma tudni kell

Mióta tart a kereskedelmi háború, az egyik nap kedvezőbb, a másik meg teljesen reménytelen híreket hoz.

Mint az utóbbi időben kiszivárgott (kiszivárogtatták) Ark OS néven készül a kínai óriásvállalat új operációs rendszere, amelyik a Google alkalmazások kitiltása után futna a mobiljaikon.

Ark OS-en kívül nevezték már HongMeng OS-nek is: most úgy tűnik, Kínában „HongMeng OS”, a tengerentúli piacokon pedig „Oak OS” lesz a neve a Globaltimes híre alapján.

" target="_blank" rel="noopener">#Huawei is intensively testing its own operating system, to be named „HongMeng OS” for China market or „Oak OS” for overseas market, which is likely to be launched in August or September, sources say. https://t.co/hqA7JJdjjS

— Global Times (@globaltimesnews) " target="_blank" rel="noopener">7 June 2019

Ráadásul tesztüzemben állítólag már nem kevesebb, mint egymillió Huawei okostelefonon próbálgatják a rendszert.

" target="_blank" rel="noopener">#Huawei seems to be moving very fast to prepare for the launch of its self-developed operating system, as the Chinese tech giant has reportedly shipped 1 million smartphones with the software onboard for testing.

— China Daily (@ChinaDaily) " target="_blank" rel="noopener">11 June 2019

A tesztelt változat a HongMeng OS, azaz a Kína belső, hazai piacára szánt operációs rendszer.

Sajtóhírek szerint augusztusban vagy szeptemberben – hogy, hogy nem, pont a Google tilalom életbe lépésnek idejére – az OS elkészül, s ősszel,

legkésőbb januártól várható a felbukkanása minden Huawei készüléken.

A GizChina az alábbi képeket tette közzé az operációs rendszerről:

Az egyik képernyőképen az „Android Green Alliance” látható: ennek alapján az új operációs rendszer kompatibilis lehet majd az Android alkalmazásokkal.

Az Android Green Alliance-t a Huawei, az Alibaba, a Tencent és a Netease közösen indították, s hivatalosan megfogalmazott célja egy biztonságos, megbízható és egészséges alkalmazás-ökoszisztéma létrehozása volt.

A terveik szerint a rendszer kompatibilis lesz az okostelefonokkal, számítógépekkel, táblagépekkel, TV-vel, autóval, okoseszközökkel.

Túl sok minden ezen múlik

Mint megírtuk, azért nehéz hinni bármilyen új rendszer sikerre vitelében, mert az okostelefonozás utóbbi nyolc éve azt mutatja, hogy nemhogy nem sikerült újakat vinni a piacra, de még a jól bevált, sikeres régiek is megbuktak az Android és az iOS mellett.

Infographic: The Smartphone Duopoly | Statista

Némileg biztatónak tűnik, hogy a Google AOSP alapokon épülő rendszerre állítólag telepíthetők lesznek a mostani Google alkalmazások is – némi kerülővel.

Közben újabb pofonok érkeztek a Huawei címére

A Reuters értesülései szerint a Facebook a Google-lal ellentétben nem adott semmi átmeneti időt: a közösségi oldal a jövőben nem engedélyezi, hogy a kínai gyártó előre telepítse új okostelefonjaira a Facebook appjait.

A forgalomban lévő Huawei telefonok tulajdonosai továbbra is letölthetik a WhatsApp, Instagram és Facebook mobilalkalmazásokat, s megkapják hozzájuk a frissítéseket is a Play áruházon keresztül.

A tiltás azt jelenti, hogy

a Huawei az új mobilokra nem tehet Facebook-tulajdonú appokat,

még azokra sem, amelyek készen vannak, de még nem hagyták el a gyárat.

Ez igazi mélyütés, hiszen a Facebookot és társait minden botrány ellenére világszerte rendkívül sokan használják.

Pillanatnyilag úgy fest, ha Kína és Amerika nem egyezik meg valamiként, akkor nemigen lesz esély a Huawei amúgy is alaposan megtépázott pozícióinak helyreállítására.

Mindeközben taroltak a Huawei hordozható okoseszközei

Megnégyszerezte hordozható okoseszköz-eladását a Huawei. Az IDC piackutató intézet legfrissebb jelentése szerint a vállalat 2018 első negyedévéhez képest 282,2 százalékos éves növekedést tudhat magáénak.

A Huawei ezzel az eredménnyel megelőzte legnagyobb amerikai és kínai versenytársa első negyedéves eladásait is, jelenleg pedig a harmadik legnagyobb hordozható okoseszköz-gyártó a piacon.

Az IDC szerint a Huawei kiemelkedő növekedését zászlóshajó termékei értékesítési sikerének is köszönheti, ugyanis a hordozható okoseszközök vásárlása szorosan kapcsolódik a vállalat legújabb okostelefonjai iránti kereslethez.

A kínai cég idén márciusban mutatta be népszerű P30 mobil szériáját, továbbá Watch GT sportóráját és a felhasználók egészségi állapotát monitorozó okoskarkötőjét, a Huawei Band 3-at.

A vállalat ebben az időszakban egyre nagyobb teret követel magának a piacon, árbevétele 2019 első három hónapjában elérte a 179,7 milliárd jüant, amely 39 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Huawei nettó profitrátája idén az első negyedévben nyolc százalék volt, ami enyhe növekedést jelent 2018 első negyedévéhez viszonyítva.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!