Már nagyon vártuk

2020.08.11. 18:00

Apple-vezér a dollármilliárdosok között – neki se könnyű

Kilenc évvel azután, hogy Steve Jobs átadta az Apple vezetését Tim Cooknak, a vállalat értékesebb, mint valaha.

Peking, 2019. március 23. Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója elõadást tart egy pekingi gazdasági fórumon 2019. március 23-án.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ng Han Guan

Ez a gazdagodás pedig most már Cook személyes vagyonán is meglátszik, amely a napokban átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt.

Az Apple részvénye közel 5 százalékot emelkedett az elmúlt héten, amivel a 44 éve alapított vállalat piaci értéke majdnem elérte a 2000 milliárd dollárt. Ezzel pedig

az Apple ismét a világ legértékesebb cége lett, maga mögé szorítva a Saudi Aramcót.

Amikor Steve Jobs meghalt, az Apple még csak 350 milliárd dollárt ért. Az 59 éves Cook 2011-ben vette át az Apple vezetését, és 2015-ben közölte, azt tervezi, hogy a vagyonának jelentős részét jótékonyságra fogja fordítani – ezt egyébként már el is kezdte, több millió dollár értékű Apple részvényt szán ilyen célokra.

Az Apple vezérigazgatójának

vagyona a részvénypiaci felfutással – jót tett a járvány a tech óriásoknak – átlépte az egymilliárd dolláros szintet

– írja a Bloomberg.

Cook vagyonának egy jelentős részét természetesen az Apple részvényeinek értéke teszi ki, nagyjából 375 millió dollárt. A cégvezető 847 969 darab részvénnyel rendelkezik, miközben tavaly összesen 125 millió dollárt keresett – írja a BBC nyomán az Origo.

Cook részvénycsomagja nagyon kicsinek számít (mindössze 0,02 százalék),

összevetve más technológiai óriások vezetővel – ami a vagyoni különbségeken is meglátszik. Emellett Cook azért van különleges helyzetben, mert a kevesek közé tartozik a technológiai szektorban, akik nem alapítóként vezetik a cégeiket.

Összevetésképpen, a Facebook alapító Mark Zuckerberg vagyona a múlt héten elérte a 100 milliárd dollárt, míg az Amazon vezérének, Jeff Bezosnak a vagyona meghaladja a 180 milliárd dollárt – ezzel a vagyonnal Bezos a világ leggazdagabb embere.

Noha az Apple legsikeresebb terméke Cook vezetése alatt is az iPhone maradt, Jobs utóda eddig sikeresen navigálta a technológiai óriást, tovább növelve a cég piaci értékét. Ráadásul az Apple a tőzsdén is hasít, az S&P 500 részvényindex tagjainak kétharmadát lenyomja a teljesítménye.

Borítóképünkön Tim Cook vezérigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!