Napi rutinokban

2019.07.28. 18:00

Automatizálás pótolhatja a hiányzó speciális szaktudást

Nem véletlenül maradt el a címbeli állítás végéről a kérdőjel: szakértők szerint az automatizálás néha igenis sokat segíthet.

Forrás: Shutterstock

Szinte nincs olyan terület az informatikában, amelyet ne érintene a szakemberhiány. Egy nemrégiben készült felmérés szerint hazánkban mintegy 22 ezer betöltetlen pozíció van országszerte az informatikai szektorban. Az Európai Unióban pedig 2020-ra akár 756 ezerre is nőhet a hiányzó szakértők száma a becslések szerint.

Kár, hogy a régi jó dolgokhoz már nem ért senki

A probléma tehát széles kört érint, és olyan területekre is kihat, amelyekkel kevesebbet foglalkoznak, mégis szükség van rájuk a szervezet megfelelő üzemeléséhez. Ilyenek például a terminál emulátor szoftverek, illetve a közvetítésükkel elérhető programok.

Számos vállalatnál van szükség a napi munkához olyan, évekkel vagy akár évtizedekkel korábban bevezetett, sok esetben egyedileg programozott alkalmazásokra, amelyek már nem működnek a mai környezetben. Ezt a szakadékot hidalják át a terminál emulátorok, amelyek lehetővé teszik a régebbi programok futtatását is.

Rengeteg különféle szegmensben használnak ilyen jellegű megoldásokat

a biztosítási és pénzügyi szektortól kezdve az egészségügyön és kormányzaton át egészen a call centerekig.

A vállalatok különösen nehezen találnak szakembereket a régi alkalmazások és számítógéprendszerek működtetéséhez és karbantartásához. Ezekhez ugyanis speciális szaktudás szükséges, hiszen egyszerre kell érteni az alapvető felügyeleti feladatokhoz és azokhoz a legacy rendszerekhez, amelyeket a terminál emulátoron keresztül használnak.

Ezt a keresztmetszetet pedig rendkívül nehéz megtalálni a piacon. Azok a szakértők, akik ismerik a régi megoldások csínját-bínját, már visszavonultak vagy más, magasabb pozícióban dolgoznak. A frissebb üzemeltetési ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkező informatikusoknak pedig nem szükséges ilyen kompetenciákat elsajátítaniuk, hiszen egyébként is kapkodnak utánuk a munkáltatók.

A kevesebb néha több

A Micro Focus szakértői ezért olyan fejlett terminál emulátor szoftverek használatát javasolják, amelyek egyszerűsítik a felügyeleti feladatokat, így kevesebb szakemberre és munkaórára van szükség a működtetésükhöz. A legtöbb szervezetnél a beszerzés és a telepítés után nem fordítanak különösebb figyelmet az emulációs szoftverekre, pedig érdemes néha megvizsgálni, milyen új funkciókat kínálnak a frissebb változatok.

Ezek – egyéb előnyök mellett – a munkát is hatékonyabbá teszik.

A megoldások segítségével ugyanis automatizálható számos különféle felügyeleti feladat, beleértve a rendszer konfigurálását, az új felhasználók hozzáadását, illetve a lemezterület növelését. Így kevesebb szakember képes gondoskodni az általános üzemeltetési feladatokról.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!