Életre kel

2019.12.16. 10:13

Bauhaus mindenütt: dizájn a Google tálalásában

A Google a művészeti intézmény 100. születésnapja alkalmából különleges projekt keretében mutatja a Bauhaust.

Forrás: Shutterstock

És persze hozzáteszi az AR biztosította technológiai újítást.

Idén 100 éves a Bauhaus, a 20. század első felének egyik legjelentősebb művészeti intézménye.

A Bauhaus születésnapja és az eszme előtt tisztelegve a Google Arts & Culture a Bauhaus Alapítvánnyal együttműködésben hozzáférést biztosít az ikonikus intézmény legnagyobb digitális gyűjteményéhez, s egyedülálló AR élmény segítségével életre kelti a vizuális Bauhaus dizájnt.

A Google Arts & Culture az itt elérhető Bauhaus Everywhere című gyűjtemény keretében olyan németországi, indiai és egyesült államokbeli partnerekkel működik együtt, mint a Solomon R. Guggenheim Múzeum, vagy a Getty Kutatóintézet, valamint tiszteleg Moholy-Nagy László előtt is, aki az iskola egyik legmeghatározóbb tanárának számított.

Ahogy Moholy-Nagy fogalmazott, „A tervezés nem foglalkozás, hanem magatartás”. A kiállítók remélik, hogy a kezdeményezés által nemcsak azt mutathatják meg, hogy a Bauhaus mindenütt jelen van, hanem hogy mindenkinek szól.

Hogy hol van ebben a Google technológiai mágiája?

1. Nagyméretű digitalizált felvételek (Art Camera, Tabletop Scanner) készültek több ezer, Bauhaus stílusban készült tárgyról.

2. A kiterjesztett valóság, azaz az Augmented Reality technika és Bauhaus szakértők segítségével olyan struktúrák képét alkotta meg a Google, amelyekről álmodtak ugyan, de nem valósultak meg. Három egyedi modellt lehet kívülről és belülről is megismerni így.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!