high-tech védelem

2021.08.22. 16:06

Drónokkal és mesterséges intelligenciával védenék a koalákat az ausztrálok

Ausztrál tudósok high-tech eszközökkel: mesterséges intelligencia, drónok és napelemmel működő nyomkövetők segítségével próbálják megvédeni a koalákat a bozóttüzektől és a közúti balesetektől.

15 March 2021, North Rhine-Westphalia, Duisburg: Koala baby Eerin is stroked by keeper Mario Chindemi during weighing. The little koala girl in Duisburg Zoo has to be fed by her keeper because mother Eova had an inflammation in a teat and thus could not give breast milk. Photo: Roland Weihrauch/dpa (Photo by ROLAND WEIHRAUCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Roland Weihrauch

A queenslandi Griffith Egyetem kutatócsoportja a mesterséges intelligenciát és az arcfelismerő technológiát vetette be, hogy megvédje a forgalmas közutakon átkelő koalákat.

Ugyanis miközben Ausztráliában is építettek a sztrádák és nagy forgalmú utak fölé olyan hidakat, illetve aluljárókat, amelyeken a koalák és más vadon élő állatok biztonságosan átkelhetnek, Queensland délkeleti részén mégis átlagosan évente 356 koalát gázoltak halálra az autók 1997. és 2018. között.

A queenslandi egyetem tudósa, Jun Zhou, a kutatás vezetője ezért indította el a kétéves megfigyelési projektet, amelyhez 20 kamerát helyeztek ki az állam délkeleti részén olyan csomópontokon, ahol a koalák gyakran vonulnak át. A kutatók szeretnék jobban megérteni a koalák átkelési szokásait, hogy csökkentsék a balesetek számát.

Zhou szerint

a mesterséges intelligencia bevetésével pontosan meg tudják mondani, hogy mely koalák kelnek át az úton. A kamerákat az állatok mozgása indítja el, s az elkészült képet a mesterséges intelligencia dolgozza fel.

A kutatócsoport a helyi koala-menhelyekkel együttműködve dolgozta ki az állatfelismerő rendszert, mielőtt júliusban telepítették volna a kamerákat az átkelőhelyekre. A tudós hozzátette: reméli, hogy a technológia a koalapopulációk elemzésére is alkalmas lesz, valamint hogy a kamerák végül képesek lesznek a beteg koalák felismerésére, és más veszélyeztetett fajok megfigyelésére is felhasználhatók lesznek. Közben a Sunshine Coast-i Egyetem és a Természetvédelmi Világalap ausztrál szervezete (WWF-Ausztrália) együtt fejlesztett ki egy napelemmel működő, pénzérme nagyságú jeladót, amit az állatok fülére lehet rögzíteni, és segítségével követni lehet a tartózkodási helyüket a vadonban is.

A projektet vezető Romane Cristescu elmondta, hogy sokszor nagyon nehéz megtalálni a koalákat, ezért nagy segítség ez az eszköz.

A nyomkövetők magas frekvenciájú jelet sugároznak, amit több száz méterről is észlelni lehet, szemben a korábban használt technológiával, ami csak 20-30 méteres hatótávolságú volt.

Ezzel a technológiával, amikor erdőtüzek vagy szélsőséges hőhullámok fenyegetik a koalapopulációt, a vadmentők gyorsan megtalálhatják és elszállíthatják az állatokat a veszélyes körzetből. Mint Cristescu magyarázta: drónokkal, a levegőből tudják megkeresni, hogy hol vannak a jeladóval ellátott koalák.

Darren Grover, a WWF-Ausztrália illetékes csoportjának vezetője hangsúlyozta: „mivel az intenzív bozóttüzek egyre gyakoribbá válnak, a magas frekvenciájú, napelemes jeladó döntő szerepet játszhat a koalák megmentésében és a genetikai sokféleség megőrzésében”.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!