Sokezer év óta először

2021.12.02. 06:00

Egészen a Föld közelében halad el egy üstökös

Hamarosan, december közepe felé egy üstökös olyan közel halad el a Föld mellett, hogy szabad szemmel is látható lesz.

A C/2021 A1 Leonard nevet kapott üstököst év elején, január 3-án fedezte fel Gregory J. Leonard, az Arizonai Egyetem Bolygótudományi Tanszékének vezető kutatója. Leonard az arizonai Santa Catalina-hegységben található Mount Lemmon Obszervatóriumban észlelte a Space.com szerint.

Most az A1 Leonard elég közel és elég fényes lehet ahhoz, hogy szabad szemmel is látni lehessen. Ritka esemény:

a mélyűrből ide vezető útja becslések szerint körülbelül 35 000 éve tart.

A Sky at Night csillagászati magazinnak nyilatkozva a múlt héten José J. Chambó üstökösvadász elmondta, hogy az üstökös fényessége „drámaian megnőtt”, amikor a múlt hónapban néhány hét különbséggel két fotót készített róla.

„Esélyes, hogy ezt az üstököst könnyedén láthatjuk szabad szemmel, még ha nem is optimális körülmények között” – írta Gianluca Masi csillagász, az olaszországi székhelyű Virtual Telescope Project munkatársa.

Igaz, ami az útvonalaikat illeti, az üstökösök hírhedten szeszélyesek és szinte bármikor semmivé foszolhatnak, ahogy közelednek a Naphoz.

De ha a Leonard túléli, és beváltja a csillagászok legoptimistább előrejelzéseit, a nagy űrbéli hógolyó december 14 körül a Föld közelében fog elhaladni, és távcső nélkül is látható lesz. Aztán meglátogatja a Napot, és januárban indul vissza a mélyűrbe.

Ahhoz, hogy tudjuk, merre kell keresni az égbolton az életünkben egyszer bekövetkező kozmikus eseményt  – írja a CNet, a csillagászat kedvelőinek célszerű megadniuk a helyzetüket valamelyik észlelő alkalmazásban, vagy olyan szakmai weboldalon, mint a TheSkyLive.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!