Birodalmak tündöklése és bukása

2019.10.31. 17:28

Egyetlen hipnotikus videón a Google, a Facebook és a YouTube felemelkedése

Megkapó látni nyolcpercnyi animációban, hogy két évtized alatt hová emelkedtek és tűntek el az IT óriásai.

Mintha a nagy ókori birodalmak elképesztő felemelkedését és széthullását szemlélnénk: csak ezek a folyamatok nem évszázadokig, hanem legfeljebb évekig tartanak.

Amit az animáció szemléltet, azt a Data Is Beautiful alábbi teljes videója mutatja be: székünkben hátradőlve szemlélhető, miként jut Karthágó és Róma sorsára az AOL, a Yahoo, és az MSN.

Két évtizeddel ezelőtt – ma már történelem – az immáron mellékszereplőkként mozgó AOL, Yahoo és a Microsoft Network (MSN) uralta a webet. Látható a havi forgalmi adatokból, hogy 1996 január óta miként zajlott porba hullásuk, s vette át helyüket a mai internet három gigásza, a Google, a YouTube és a Facebook.

A time-lapse videó készítője, a Data is Beautiful mutatja, hogy az AOL vitathatatlan szuperhatalom 2000 elejéig, s mintegy kétszer akkora forgalmat produkál, mint a legközelebbi rivális, a Yahoo és az MSN. Nem is beszélve olyan ásatag hálózatokról, mint a GeoCities, az Excite, vagy éppen a Lycos.

1998-ban játszották a nagy kedvenc romantikus vígjátékot, A szerelem hálójábant, melyben a Meg Ryan-Tom Hanks páros e-mailekben szövi kapcsolatát: milyen modern volt akkor a You've Got Mail.

Aztán elsüllyedt az AOL, s darabig a Yahoo vezetett, és sehol nem volt még a Google dominanciája.

A nagy triumvirátus,

a Google, Youtube, Facebook 2007-ben kezdett igazán erősödni, mondhatni a semmiből.

A YouTube mindössze három évvel korábban alakult, de hatalmas lökést adott neki 2006-ban, hogy a Google felvásárolta elképesztő áron, 1,67 milliárd dollárért. Ma ennek a tízszeresét hozza a The New York Times szerint.

A Facebook kis egyetemi játékszerként 2004-ben startolt, hogy aztán gyorsan feledésbe tolja a Myspace-t és többi vetélytársát.

A győztes triumvirátus 2012 óta uralkodik. A Google, Youtube, Facebook ma is vezető nagyhatalom, közülük a Facebook relatív teljesítménye romlik. Bár 23 milliárdos látogatottsága még mindig lenyűgöző, 2017-ben ez még 28 milliárd volt havonta.

A Data Is Beautiful videója leginkább talán a minden dicsőség múlandó régi frázisát-igazságát illusztrálja.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!