Akit zavar

2020.11.25. 21:04

Eltörölhetjük a Google szeme elől a nyomokat

Az internet legnagyobb adatgyűjtője a Google és – sajnos, vagy szerencsére – a Facebookkal ellentétben ért is ahhoz, amit csinál.

Forrás: Shutterstock

Miért is ne kövessen a Google? Míg nincs semmi titkolni való, addig csak azt kell türelmesen elviselni, hogy mondjuk egyetlen fürdőszobai keresés után napokig kádreklámok jönnek a képernyőre.

Sokkal kínosabb, ha a nyitva hagyott gépünkön néz szét valaki, a Google-segítségével láthatja, hogy merre jártunk, mit vettünk, visszaélhet a helyzettel.

A Google tudja a tartózkodási helyünket, nyomon követi a keresési előzményeket, ismeri a hangunkat, az ízlésünket, a vásárlási szokásainkat – és bele gondolni is rossz, még hány más személyes vonatkozást –, hogy digitális profilt építsen rólunk a hatékonyan célzott hirdetések érdekében.

Hogyan lehet megtalálni és törölni az adatainkat?

A Google két oldalon nyújt hozzáférést a felhasználóknak saját, személyes adataikhoz: a Google profiloldalán és a Google Saját tevékenységek lapon.

Ezekre az oldalakra belépve lehet kezelni az adatgyűjtési beállításokat, s megtekinteni a tevékenységünk nyilvántartott előzményeit, de

legyünk felkészülve: rengeteg adatot tárolnak itt, s attól függően, hogy mit szeretnénk törölni, minden oldalt másképp kell megközelíteni.

Ha már bejelentkeztünk a Google-fiókunkba, a kezdőoldalon, a jobb felső sarokban található profilképre kattintva lehet hozzáférni első lépésben a személyes adatokhoz és a nyilvántartott tevékenységekhez.

A Google által tárolt keresési előzmények jelentik a keresőóriás kenyerét. Ezeket az adatokat veszik meg a hirdetők, hogy segítsen nekik minél pontosabban megcélozni a leendő vásárlóikat. A hirdetők mellett persze még sok alkalmazás használja ezeket az előzményeket a releváns tartalmak és ajánlások kiszolgálására.

Merre jártunk, mit csináltunk?

Ha elszántuk magunkat a hosszú és kitartó munkát igénylő adattakarításra, a keresési előzményektől való szabaduláshoz végig kell görgetni az összes eltávolítandó elemen. Bár lehet egyetlen kattintással eltörölni a múltat, a döntés mellékhatásaként a mindennapjai kereséseinket, a munkánkat megkönnyítő, hasznos emlékeket is kukázzuk.

Az egyik legérdekesebb információhalmazt az adattömegben bolyongva a bal menü Adatok és személyre szabás pontjában a Tevékenységek és idővonal opcióján keresztül az úgynevezett Idővonalon találjuk meg.

Itt évekre visszamenően látható – ha okostelefonunk van és Google-t használtunk –, hogy melyik hónap melyik napján, pontosan merre jártunk.

A piros foltokkal jelölt nyomunk Google Térképen követhető – mi máson? – s bármelyik piros pöttyre kattintva megnézhetjük, valamint törölhetjük is a bejegyzést: sajnos tömeges törlést itt egészen egyszerűen nem biztosít a keresőóriás.

Az Ön hangja

A saját tevékenység oldalon a sok adatbugyor között az Egyéb Google-tevékenység elemre kattintva például még a rögzített „hangtevékenységeink” is megtalálhatóak és kidobhatók.

Rendet tehetünk többek között a Youtube-fiókban, az alkalmazásainkhoz való hozzáférésben, sőt, a végképp elszántak nekiveselkedhetnek beállítani, hogy a Google a jövőben miként kövesse nyomon a tevékenységüket.

Annyi biztos, hogy ez a takarítás sokkal hosszabb és összetettebb lesz egy otthoni nagytakarításnál. Bár ahhoz hasonlóan, némelyik eredmény csak látszólagos lesz.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!