Az 5G éllovasa akar lenni

2019.03.30. 06:00

Erős évet zárt a Huawei

További fejlesztésekkel kíván stratégiai vezető pozícióra szert tenni a gazdasági digitalizáció korszakában meghatározó 5G mobilhálózati rendszerek terén.

A közönség csak üvegvitrinben csodálhatta az összehajtható okostelefont.

Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez

Ezt közölte a vállalat központjában, Sencsenben tartott éves eredménybeszámoló alkalmából a cég elnöke, Kuo Ping.

A Huawei Technologies 2018-ban 721,2 milliárd jüan, az előző évinél 19,5 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 50,3 milliárd jüan nettó nyereséget ért el, ami 25 százalékos növekedésnek felel meg.

Növelte fogalmát és nyereségét tavaly a kínai mobilhálózati berendezésgyártó-vállalat

A konszern forgalmának 24,3 százalékát adó európai, közel-keleti és afrikai régióban az összes régió közül a legnagyobb mértékben, 204,5 milliárd jüanra nőtt a Huawei bevétele. A forgalom 51,5 százalékát adó Kínában 19,1 százalékos, az ázsiai-csendes-óceáni térségben 15,1 százalék, az amerikai kontinensen 21,3 százalék volt az éves növekedés.

A legnagyobb növekedést tavaly a fogalom 48 százalékát adó fogyasztói üzletág érte el, 45,1 százalékosat (348,9 milliárd jüan). A vállalati üzletág 74,4 milliárd jüan forgalmat ért el, 23,8 százalékkal magasabbat az előző évinél. A hálózati berendezések üzletág forgalma 1,3 százalékkal, 294 milliárd jüanra csökkent.

A Huawei tavaly 206 millió okostelefont és 100 millió egyéb készüléket értékesített

Az okostelefonok eladása 35 százalékkal, a táblagépeké 14 százalékkal, a személyi számítógépeké 335 százalékkal, a viselhető készülékeké 120 százalékkal, a „dolgok internetéhez” (IoT) csatlakoztatott okos készülékek értékesítése pedig 39 százalékkal növekedett.

A kínai óriás tavaly is folytatta kutatás-fejlesztési beruházásainak a növelését, az előző évinél 14,1 százalékkal többet, 101,5 milliárd jüant fordított a célra. Tíz év alatt a konszern már 480 milliárd jüant fordított kutatás-fejlesztési kiadásokra. A kutatások fő profilja az alapkutatások mellett az okos készülékek fejlesztésére, az informatikai területeken belül a számítástechnikai architektúra és a mesterséges intelligencia fejlesztésére, valamint a hálózati berendezésekre és infrastrukturális megoldásokra irányul.

A cég 2018-ban minden más vállalatnál több, 5405 szabadalmi kérelmet nyújtott be. A rangsorban a második vállalat 2812 szabadalmi kérelmet nyújtott be tavaly.

Először jelent meg a cég tömeges méretekben 5G berendezésekkel

Kuo Ping az éves eredménybeszámolón meggyőződését fejezte ki, hogy a Huawei üzleti partnerei lesznek a legversenyképesebb vállalatok az 5G technológia korszakában, és így versenyelőnyre tesznek szert a digitális gazdaság által diktált lendületes növekedésben.

A Huawei az első olyan mobilhálózati berendezésgyártó-vállalat, amelyik tömeges méretekben kereskedelmi céllal telepíthető 5G hálózati berendezésekkel jelent meg a piacon. Ennek megfelelően már több mint harminc hálózati fejlesztési szerződéssel rendelkezik és már több mint 40 ezer 5G hálózati bázisállomást szállított le megrendelőinek.

A cég elnöke a stratégiai terveit vázolva elmondta, hogy a fogyasztói üzletágban a vállalat piacvezető rangra törekszik a hálózatra csatlakoztatott intelligens „életmód” készülékek gyártásában. A hálózati berendezés üzletágban a Huawei az 5G hálózati technológia korszaka első fejlesztési hulláma által kínált lehetőségeket kívánja meglovagolni és ezzel stratégiai vezető pozícióra kíván szert tenni. A számítástechnikai felhő üzletágban kapacitás- és versenyképességi fejlesztésekre összpontosít a cég.

Közölte, hogy a Huawei az elmúlt évtizedben az iparág legjobbjának bizonyult a kiberbiztonsági felmérések terén.

Borítókép: Huawei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!