Távoli élet kutatása

2020.10.12. 10:26

Fémek párolognak a Naprendszeren kívüli bolygó légkörében

850 fényévnyire lévő exobolygó forró légkörében elpárolgott fémek színes kavalkádját fedezték fel a Berni és a Genfi Egyetem kutatói.

Forrás: Shutterstock

A Hajófara csillagképben lévő WASP-121b katalógusszámú exobolygót, vagyis Naprendszeren kívül lévő planétát öt éve fedezték fel. Olyan közel kering anyacsillagához, hogy csaknem szétszakítja annak gravitációs ereje, a bolygó alakja ezért amerikaifoci-labdára hasonlít.

A Hajófara csillagkép grafikus ábrázolása az 1500-as években, a The Mercator Globes kiadványban
Fotó: Wikipédia

Ez a közelség ráadásul pokoli forróságot eredményez: 2500–3000 Celsius-fokos a hőmérséklete.

Egy év mindössze két földi napnak megfelelő ideig tart a bolygón.

Magasan a WASP-121b légkörében a tudósok már tavaly felfedeztek gáz halmazállapotú vasat és magnéziumot, majd vanádiumot és krómot is. Legutóbb gáz halmazállapotú kalcium és nátrium jelenlétét mutatták ki a chilei La Sillában lévő 3,6 méteres teleszkóp HARPS-spektrográfja segítségével. Eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban számoltak be a kutatók.

Miután éveken át katalogizáltuk azt, hogy mi található odakint, már nemcsak méréseket végzünk, hanem kezdjük valóban megérteni, mit mutatnak a műszerek adatai – idézte Jens Hoeijmakerst, a tanulmány vezető szerzőjét a Berni Egyetem közleménye.

A bolygókutatók remélik, hogy a nagyobb érzékenységű teleszkópok és spektrográfok segítségével a jövőben kisebb és hűvösebb kőzetbolygókat is felfedezhetnek.

Céljuk, hogy az élet lehetőségére utaló víz, oxigén és metán jeleit is felfedezzék.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!