Agyi pingpong

2021.04.12. 14:50

Gondolataival irányítja Elon Musk majma a játékot (videó)

A milliárdos techguru egyik legizgalmasabb cége, a Neuralink hivatalosan bemutatta a Pager nevű makákó produkcióját. A majom a gondolataival játszik videójátékot.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Musk közismerten nem a jól bejárt, biztonságos utakat kedveli, mint az a Tesla autógyár, a SpaceX űrkutatási vállalat tevékenységéből is kiderül.

Az általa 2016-ban alapított San Franciscó-i székhelyű Neuralink cég célja vezeték nélküli számítógépes chipek implantálása az agyba. Korántsem öncélú, hatásvadász megoldások kergetéséről van szó:

olyan betegségeket akarnak a chipekkel gyógyítani, mint az Alzheimer, a demencia és a gerincvelő sérülései.

Legutóbb tavaly augusztusban lehetett furcsának tetsző híreket hallani a Neuralinkről: ekkor „Fitbit-szerű” (a Fitbit népszerű okosóra) implantátumot helyeztek el sertésekben. A disznók sebészi beavatkozással kaptak – állítólag fájdalommentesen – pénzérme nagyságú agyi implantátumokat.

Idén februárban Musk már egy majomról beszélt, akinek agyi implantátum van a fejében és Musk szerint„boldog”.

Most pénteken közzétették az alábbi videót, amin bár kifejezett boldogságot nem lehet látni Pager majmon, azért boldogtalannak sem tűnik, és gondolati irányítást használ a játékhoz.

Pager a szellemesen Mindpongnak, azaz „elmepongnak”, „agyi pingpongnak” nevezett videójátékkal mulatja idejét a háromperces videón.

A fejlesztés rendkívüli távlatokat nyithat, hiszen ennek a kutatásnak a nyomán

sérült emberek a gondolataikkal irányíthatják majd környezetük vevőkkel ellátott tárgyait.

Az implantátum állítólag kicsi és nem zavarja a majmot.

A Neuralink a motoros agykéregben műtéti úton elhelyezett elektródákból nyert agyi elektromos jelek rögzítésével és dekódolásával dolgozik.

Elképzelésük szerint technológiájuk például lehetővé teheti majd a paraplégiában (alsó végtagok bénulásában) szenvedőknek, hogy koordinálják kezük és végtagjaik mozgását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!